Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κατασβέστηκε η μεγάλη δασική πυρκαγιά γύρω από το Τσέρνομπιλ

ΚΙΕΒΟ.--

Μια μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν σε δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ από τις 3 Απρίλη κατασβέστηκε χτες, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους εκατοντάδες εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων χρησιμοποίησαν αεροπλάνα και ελικόπτερα ρίχνοντας νερό για να ελέγξουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις η φωτιά, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα, δημιουργεί κίνδυνο ακτινοβολίας. Μάλιστα οι φλόγες είχαν επεκταθεί μέχρι την εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, δύο χιλιόμετρα από εκεί όπου βρίσκονται «τα πιο ενεργά ραδιενεργά απόβλητα ολόκληρης της ζώνης του Τσέρνομπιλ».

Ομως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πως αν και κατέγραψαν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις μορίων Καισίου-137 στην περιοχή του Κιέβου, νότια του εργοστασίου, τα επίπεδα ακτινοβολίας παρέμεναν εντός των κανονικών ορίων και δεν απαιτούνται επιπλέον προστατευτικά μέτρα.

Η πυρκαγιά, μία από τις πολλές που ξέσπασαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό καιρό, ξεκίνησε στις 3 Απρίλη στο δυτικό τμήμα της ζώνης αποκλεισμού και επεκτάθηκε σε γειτονικά δάση. Η αστυνομία ανέφερε ότι ταυτοποίησε έναν 27χρονο κάτοικο της περιοχής ο οποίος κατηγορείται ότι ξεκίνησε εκ προθέσεως την πυρκαγιά, καίγοντας ξερά χόρτα και σκουπίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ