Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμέριστη υποστήριξη Σάντερς στον Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του 77χρονου πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε χτες ο 78χρονος πρώην αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, Μπέρνι Σάντερς.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σάντερς, που τόσο καιρό «παιάνιζε» προοδευτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας και περίθαλψης, πίεζε υποτίθεται για την παραγραφή των φοιτητικών χρεών ύψους 1,6 τρισ. και ζητούσε την επιβολή φόρου 0,5% στις αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων και παραγώγων, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρώην αντιπρόεδρο, τόνισε πως παρά τις διαφορές τον υποστηρίζει αμέριστα στις προεδρικές εκλογές. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως θα κάνει το παν για να μην επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «τον πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας». Εκανε επίσης έκκληση σε κάθε υποστηρικτή των Δημοκρατικών, σε κάθε ανεξάρτητο και σε «πολλούς Ρεπουμπλικάνους» να ψηφίσουν Μπάιντεν στις εκλογές του Νοέμβρη, με το «επιχείρημα» ότι αυτή τάχα θα είναι «καλύτερη» επιλογή. Ο Σάντερς δεν παρέλειψε να παραδεχθεί τις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις (επί της ουσίας διαχείρισης του καπιταλισμού) που είχε στο προεκλογικό πρόγραμμά του με τον Μπάιντεν, ωστόσο τις παραμέρισε, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι δεν θέλει τη στήριξή του μόνο προεκλογικά αλλά και μετά τις εκλογές.

Η δημόσια υποστήριξη του σοσιαλδημοκράτη Σάντερς στον Μπάιντεν ήρθε μία βδομάδα μετά την ανακοίνωσή του πως παραιτείται από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από την άλλη έχει τους τελευταίους μήνες διευρύνει τις υποσχέσεις του προς διάφορες ομάδες ψηφοφόρων και ιδιαίτερα νεότερων, τους οποίους χαλιναγωγούσαν οι δήθεν προοδευτικές διακηρύξεις Σάντερς, επί της ουσίας οι αυταπάτες περί ενός πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού». Την ίδια ώρα, δηλώνει με στόμφο πως έχει ...μετανιώσει για την υποστήριξη που έδωσε στην κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους προκειμένου να εξαπολύσει το 2003 την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ. Αργότερα χτες βράδυ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που επίσης εμφανίστηκε στην εποχή του ως «η ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο» και συνέχισε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εξέφρασε και αυτός την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ