Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προετοιμάζει δίωξη κατά του Κολομβιανού Προέδρου

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα με την εισβολή από τη θάλασσα, στις 3 - 4 Μάη, παραστρατιωτικών μισθοφόρων, η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει τόσο τις έρευνες ανακρίνοντας τους συλληφθέντες (ξεπερνούν τους 40) όσο και τις καταγγελίες για τους προστάτες τους, την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας και τις ΗΠΑ. Ο Βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, μιλώντας σε ΜΜΕ της Κολομβίας, τόνισε ότι η χώρα του συγκεντρώνει στοιχεία που θα αποδεικνύουν πέρα από τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες του Κολομβιανού Προέδρου, που συμμετείχε ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, σε άμεση συνεργασία με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο, και υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ.

Ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του και ο ίδιος προσωπικά μετά από την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, είχαν παραδώσει στοιχεία και συντεταγμένες για στρατόπεδα εκπαίδευσης παραστρατιωτικών στην Κολομβία, χωρίς να βρουν καμία ανταπόκριση από την κολομβιανή κυβέρνηση. Το γεγονός της εκπαίδευσης και προετοιμασίας των παραστρατιωτικών (πολλοί λιποτάκτες του βενεζουελανού στρατού) επιβεβαιώνεται και από τις μαρτυρίες των συλληφθέντων και ειδικά των δύο Αμερικανών πρώην πεζοναυτών που είχαν και ρόλο εκπαιδευτών.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της ομάδας του Γκουαϊδό αποδεικνύεται και από το συμβόλαιο που είχαν συνάψει με την εταιρεία μισθοφόρων «Silvercorp», του Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος στην προσωπική φρουρά του Προέδρου Ντ. Τραμπ, για 212 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και οι διωκτικές αρχές προετοιμάζουν, όπως λένε, την παραπομπή του Κολομβιανού Προέδρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ στους συλληφθέντες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία, το δε ρόλο της ομάδας του Γκουαϊδό ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές. Επίσης, το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τμήμα της αντιπολίτευσης που διαφώνησε με τον Γκουαϊδό, αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα ερευνήσει για την εμπλοκή βουλευτών στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος ο Γκουαϊδό δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του στη συμφωνία και ότι δήθεν δεν έχει καμία εμπλοκή αλλά «πρόκειται για μοντάζ του καθεστώτος Μαδούρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ