Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη Πομπέο με «ευρεία» ατζέντα

Ενόψει επικείμενης προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Από παλιότερες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη σε διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών
Από παλιότερες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη σε διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επικείμενου νέου υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου του, Μπένι Γκαντς, αναμένεται να έχει σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η ατζέντα συζητήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου με τη νέα κυβέρνηση που ορκίζεται αύριο το μεσημέρι, αφορά θέματα της διμερούς συνεργασίας (π.χ. Ιράν, επικείμενη προσάρτηση των παλαιστινιακών κατεχόμενων περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη από την 1η Ιούλη και έπειτα), αλλά και ζητήματα «αγκάθια», όπως οι στενότερες (τα τελευταία χρόνια) σχέσεις Ισραήλ - Κίνας, που φέρεται πως θα αναγκάσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να υποσχεθούν «επανεξέταση» ορισμένων σχεδίων συνεργασίας με το Πεκίνο, όπως π.χ. η πιθανή άρση ανάθεσης ανέγερσης νέου εργοστασίου αφαλάτωσης σε εταιρεία κινεζικών συμφερόντων.

Η επίσκεψη του Μ. Πομπέο είναι η πρώτη που κάνει στο εξωτερικό αφότου τέθηκαν σε ισχύ ευρύτερα μέτρα καραντίνας στις ΗΠΑ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Αμερικανός υπουργός έχει ζητήσει συνάντηση και στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει απορρίψει το δήθεν ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ περί «συμφωνίας του αιώνα» για το Παλαιστινιακό. Εχει ωστόσο σημασία το γεγονός πως η επίσκεψη Πομπέο γίνεται λίγες μέρες πριν την 72η επέτειο από την Παλαιστινιακή Μέρα της Καταστροφής (Νάκμπα) στις 15 Μάη.

Νωρίτερα η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την αντικατάσταση του έως τώρα πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν από τον 49χρονο πρώην υπουργό Εσωτερικών Γκιλάντ Ερντάν. Ο Ερντάν δεν θα γίνει μόνο ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ αλλά και ο νέος πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του '50, όταν ο Ισραηλινός διπλωμάτης Αμπα Ερντάν είχε και τα δύο αξιώματα.

Χτες, πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ από νωρίς το πρωί είχαν στις πρώτες θέσεις την είδηση θανάτου του 21χρονου Ισραηλινού λοχία, Αμπίτ Μπεν Γκιγκάλ, από μεγάλη πέτρα που έριξε στο κεφάλι του πιθανώς νεαρός Παλαιστίνιος στη διάρκεια επιχείρησης εφόδου και συλλήψεων των κατοχικών αρχών στο παλαιστινιακό χωριό Γιαμπάντ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, κοντά στην πόλη Τζενίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ