Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σχεδιασμοί για ολοκλήρωση των κέντρων - φυλακών μέσα στο 2020

Το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 η κατασκευή των νέων κλειστών - ελεγχόμενων κέντρων - φυλακών στα νησιά, όπου θα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες, άφησε ανοιχτό με χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στα νησιά όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία για τις κλειστές δομές, δηλαδή σε Σάμο, Κω και Λέρο, έχει υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια ή την Τοπική Διοίκηση, έτσι «μέσα στο 2020 μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα ελεγχόμενα κέντρα».

Αναφορικά, λοιπόν, με τη συγκρότηση κλειστών δομών, υπάρχουν νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον υπουργό. Το πρώτο αφορά τη διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων και το δεύτερο το γεγονός ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αποφάσεων ασύλου μηνιαία. Εχει αλλάξει, επίσης, το δόγμα προστασίας θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αποτροπής σε βάρος όσων προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το σίγουρο είναι ότι «θα υπάρξει πίεση στα σύνορα όταν τελειώσει ο κορονοϊός», τόνισε ο Ν. Μηταράκης. «Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνη θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για ενοικίαση (...) και πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν οι νέες δομές».

Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, οι διαδικασίες ασύλου γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ έχει δοθεί παράταση για τα ισχύοντα δελτία, έτσι ώστε να μη χρειάζονται ανανέωση αυτούς τους μήνες. Οι συνεντεύξεις γίνονται με ραντεβού και η καταγραφή ηλεκτρονικά. Επομένως, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις δυο τελευταίες μέρες, με το συνωστισμό έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, οφείλονται στο ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο θέλησαν να επιβεβαιώσουν διά ζώσης την παράταση, με αποτέλεσμα τις εικόνες που καταγράφηκαν.

Για τη Λέσβο, στόχος είναι εντός εξαμήνου να ολοκληρώνεται η διαδικασία πρώτου και δευτέρου βαθμού στις αιτήσεις ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ