Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Και άλλοι δασμοί σε εισαγωγές από Αυστραλία

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης για την προέλευση του νέου κορονοϊού, που συνδέεται με βαθύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κι άλλων δασμών σε εισαγωγές από την Αυστραλία. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση της Αυστραλίας τάχτηκε υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για την προέλευση της πανδημίας, με σαφή υπονοούμενα κατά της Κίνας.

Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε την επιβολή δασμών μέχρι και 80% στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία, με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να επικαλείται «σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί στην τοπική βιομηχανία» από το καθεστώς με το οποίο έως τώρα γίνονταν οι εισαγωγές από την Αυστραλία.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμινχαμ, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» και πρόσθεσε μάλιστα ότι «διατηρούμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε (στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου)...», καταλήγοντας ότι «η Αυστραλία δεν ενδιαφέρεται για έναν "εμπορικό πόλεμο"». Την περασμένη βδομάδα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές βοδινού κρέατος από 5 μεγάλες εταιρείες της Αυστραλίας.

Σε δική του δήλωση, ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας Ντέιβιντ Λιτλπράουντ, «ψυχραιμότερος», είπε ότι «δεν υπάρχει εμπορικός πόλεμος (σ.σ. με την Κίνα)» και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα του η οικονομική συνεργασία με την Κίνα - είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της - συμπλήρωσε ότι «ακόμη και σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα από την Κίνα». Τόνισε δε ότι «όλοι χρειαζόμαστε μια βαθιά ανάσα κι ένα κρύο ντους...». Σημειωτέον ότι η Αυστραλία υπέγραφε κι αυτή σχέδιο απόφασης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, όπου γινόταν μια γενική αναφορά στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας, αρκετά «προσεκτική» όμως, χωρίς ευθείες κατηγορίες προς το Πεκίνο αλλά και τον ίδιο τον ΠΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ