Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Εταίρος - κλειδί» το Ισραήλ, λέει ο Μπορέλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συγχαρητήρια στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Τζόζεπ Μπορέλ, την ίδια ώρα που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967...

Σε σχετική ανακοίνωση, το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ χαρακτηρίζεται «εταίρος - κλειδί» για την ΕΕ, με το οποίο επιθυμεί τη συνέχιση συνεργασίας στο πνεύμα μακράς φιλίας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη αναφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και ανάπτυξη και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά την «παγωμένη» ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, εκφράζεται η προθυμία της ΕΕ να αναλάβει ρόλο «υποστήριξης και διευκόλυνσης» πιθανών νέων συνομιλιών, σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου - Γκαντς έχει απειλήσει με προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Οχθης. Κατά τα άλλα αναμασά τα χιλιοειπωμένα λόγια περί «επίλυσης» του Παλαιστινιακού στη βάση «διεθνούς δικαίου», με την επισήμανση πως η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967, εκτός και εάν αυτό συμφωνηθεί από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Νωρίτερα, πάνω από 250 καλλιτέχνες και συγγραφείς διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων ο μουσικός Πίτερ Γκάμπριελ, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, το βρετανικό συγκρότημα «Massive Attack» και άλλοι, απηύθυναν νέα έκκληση για τον τερματισμό του εμπάργκο που εφαρμόζουν σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας από το 2007 Ισραήλ και Αίγυπτος.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η αεροπορική εταιρεία «Etihad» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της πρώτης απευθείας πτήσης από το Αμπου Ντάμπι στο Τελ Αβίβ με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά της πανδημίας στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ