Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Να ενισχύσουμε όλοι το Συνδικάτο μας με την αγωνιστική ψήφο και με τη δράση μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργάτες του κλάδου να ενισχύσουν το Συνδικάτο με την αγωνιστική τους ψήφο, αλλά και με τη δράση τους, ώστε να δώσουμε ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους σε μερίδιο και αριθμό εργαζομένων στη μεταποίηση. Από αυτήν την άποψη είναι σημαντικός στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, αλλά και σημαντικός συνολικότερα στην οργάνωση της οικονομίας. Στον κλάδο το μεγαλύτερο μερίδιο μοιράζονται πολυεθνικές εταιρείες και Ελληνες βιομήχανοι, όπως «Coca - Cola», «Nestle», «Froneri», AMSTEL - «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Παυλίδης», ΓΙΩΤΗΣ, «Ολυμπος», ΝΙΚΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, PEPSICO, TASTY, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ κ.λπ.

Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό σύνθημα του ταξικού κινήματος δίνει τον τόνο: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!». Πληρώσαμε την καπιταλιστική κρίση με τους χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Πληρώσαμε και την ανάπτυξή τους τα δυο τελευταία χρόνια, με τους μισθούς - ψίχουλα και τις «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον κλάδο. Το τελευταίο διάστημα, η πανδημία επιτάχυνε την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης, την οποία ήδη βιώνουμε. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθούν να την «βαφτίσουν» αλλιώς, όπως κάθε καπιταλιστική κρίση, να κρύψουν ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ομως, οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει το κάλεσμά τους «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη». Ηδη σε χώρους δουλειάς του κλάδου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων, σε εκ περιτροπής εργασία, δουλεύουν με τηλεργασία από το σπίτι, τους έχουν πάρει τις κανονικές μέρες άδειας, έχουν γίνει απολύσεις.

Η πείρα και των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι όσο οι εργαζόμενοι περιμένουν λύσεις από την εναλλαγή των κυβερνήσεων ή αναζητούν ατομικές λύσεις και είναι μακριά από τα συνδικάτα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο η συλλογική, η οργανωμένη πάλη, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών σε κατεύθυνση ρήξης με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ενα πιο ισχυρό Συνδικάτο μετά τις εκλογές σημαίνει πιο δυνατοί εργάτες, πιο οργανωμένοι να αντεπιτεθούν στα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας. Σημαίνει ότι θα μπορέσουμε από καλύτερη θέση να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις των βιομηχάνων για φθηνό εργατικό δυναμικό που θα το χρησιμοποιούν όποτε και όσο θέλουν. Σημαίνει ότι θα έχει μπει ένα λιθαράκι στη συνολική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή συσχετισμών υπέρ των εργατών. Σημαίνει ότι περισσότεροι εργάτες θα αναθαρρήσουν και θα μπουν στον αγώνα διεκδίκησης της ζωής που τους αξίζει. Σημαίνει ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα στους βιομήχανους ότι στα σχέδιά τους θα βρίσκουν απέναντι τους εργάτες, το Συνδικάτο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρε ανάσα! Σπάσε τις σύγχρονες αλυσίδες της εκμετάλλευσης (2020-06-13 00:00:00.0)
Ανασύνταξη του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής (2013-09-08 00:00:00.0)
Συζήτηση για το κίνημα που έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη (2013-05-29 00:00:00.0)
ΚΑΡΑΜΠΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (2013-04-19 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέα και αυξημένα καθήκοντα (2013-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ