Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Δεν έχουν τέλος οι διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το ποσό των 23,475 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και με πρόσχημα την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελείται στα δύο ναυπηγεία και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Με το ίδιο πρόσχημα μπουκώθηκαν εκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα προγράμματα εξακολουθούν να μην ολοκληρώνονται, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι και απλήρωτοι. Παράλληλα, σε κάθε τέτοια τροπολογία που έρχεται στη Βουλή δεν αναφέρεται τίποτα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, προφανώς για να μην δεσμεύσουν τους νέους επίδοξους «σωτήρες» αγοραστές των ναυπηγείων, όπως π.χ. της εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ που διεκδικεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Αμυνας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και προβλέπει ότι παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβρη, το έργο ολοκλήρωσης των 4 υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και των δύο τορπιλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για το σκοπό αυτό που συμπεριλαμβάνει και τους μισθούς των εργαζομένων, θα δοθούν 20,1 εκατ. ευρώ και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας 3,375 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις εκλογές του Ιούλη του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει αντίστοιχη τροπολογία που προέβλεπε την καταβολή 11,950 εκατ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και 5,925 εκατ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Με άλλα λόγια, μόνο μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν στους αραβογερμανικούς ομίλους (Σάφα και «Thyssen») που εκμεταλλεύονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στον όμιλο Ταβουλάρη που εκμεταλλεύεται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 41.350.000 ευρώ.

Εντελώς ενδεικτικά, το πρόγραμμα του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκίνησε το 2009, με αρχικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, και προέβλεπε την ολοκλήρωση των υποβρυχίων το 2016. Μετά τις διάφορες παρατάσεις έχει στοιχίσει συνολικά πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο ναυπηγεία οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται από το 2015 κατά 70% από το υπουργείο Αμυνας και κατά το υπόλοιπο 30% από τους εργοδότες, οι οποίοι βέβαια αρνούνται να καταβάλουν ακόμα και αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλές του ομίλου Ταβουλάρη προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα ανέρχονται πλέον περίπου στα 17 εκατ. ευρώ.

Οπως σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είναι απαράδεκτο το γεγονός πως «οι εργοδότες, παρότι δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως ομήρους, για να συνεχίζεται η κρατική χρηματοδότηση για έργα τα οποία δεν επιτελούν. Γι' αυτό ως ΚΚΕ θα ψηφίσουμε "παρών" στη συγκεκριμένη τροπολογία, μόνο και μόνο γιατί αφορά χρήματα τα οποία πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι, αλλιώς θα σας καταγγέλλαμε για άμεση στήριξη των εργοδοτών, της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ