Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαζική σύσκεψη ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία στις 5 Ιούνη

Με συμμετοχή 24 σωματείων, συλλόγων εργαζομένων και φορέων όλου του νομού, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσαν το Σωματείο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Τοπογράφων Καρδίτσας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, την Παρασκευή 22 Μάη, ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και των Αγράφων. Η σύσκεψη κατέληξε σε πλαίσιο πάλης των σωματείων και φορέων που αποτελούν το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα», όπως συμφωνήθηκε από όλους και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Την εισήγηση από μέρους των σωματείων που πήραν την πρωτοβουλία έκανε ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών», είπε, «προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής».

Αναφέρθηκε στην «πράσινη» ανάπτυξη, που «προωθείται με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων και προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο» και σημείωσε πως «στην επίμονη ερώτηση "αν είμαστε υπέρ ή κατά στη χρήση αιολική ενέργειας", απαντάμε πως δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αφηρημένη διατύπωση που εγκλωβίζει την απάντηση σε ένα γενικόλογο ναι ή όχι. Για μας ο βαθμός αξιοποίησης κάθε Ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζουμε την ορθότητα κάθε λύσης με γνώμονα ποιος κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, άρα και με βάση αυτό αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες». Στη συνέχεια, αφού ανέλυσε τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για τα αιολικά πάρκα και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, έκανε αναφορά στον νόμο για το περιβάλλον που ψήφισε η κυβέρνηση και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει σ' αυτό.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη χαιρετισμό έστειλαν ο Βασίλης Φυτσιλής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, επιζών από τα δραματικά γεγονότα της Νιάλας του Απρίλη του 1947, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιωτών «Αναστάσιος Γόρδιος» και η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Φυτσιλής έγραψε: «Θα είμαι κι εγώ πάντα μαζί σας. Με τα 94 χρόνια μου, σήμερα, και με τα 95 μου, του χρόνου. Και... Οσο θα χω χέρι και φωνή. Κι ανάσα μες στα στήθια. Το δίκιο μας για τα Αγραφα. Θα γράφω, θα φωνάζω. Προς τους ανόσιους καταπατητές αυτής της ανεπανάληπτης ομορφιάς των βουνών μας, που έπλασε η μάνα φύση. Κάτω τα χέρια από τα Αγραφα!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετώντας τον μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ (2022-10-08 00:00:00.0)
Αποχαιρετά με περηφάνια τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή (2022-09-29 00:00:00.0)
Οι «πράσινες» μπίζνες ασύμβατες με τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος (2022-05-28 00:00:00.0)
Δεν συμβιβάζονται τα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους με την προστασία του περιβάλλοντος (2021-07-20 00:00:00.0)
Σύσκεψη σωματείων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα (2020-05-19 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Αγραφα (2019-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ