Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Δεν συμβιβάζονται τα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους με την προστασία του περιβάλλοντος

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση που έγινε την Κυριακή στον Τύμπανο Αργιθέας

Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Ισχυρό μήνυμα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο, ότι δεν θα επιτρέψουν τη λεηλασία των Αγράφων και των άλλων βουνών της περιοχής για τα κέρδη των μονοπωλίων, έστειλαν την Κυριακή εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι από την Καρδίτσα και από άλλες περιοχές της χώρας, που περπάτησαν στα μονοπάτια της φύσης και της Ιστορίας και συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε στον Τύμπανο Αργιθέας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, σωματεία, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και άλλοι μαζικοί φορείς.

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Αγραφα» έστειλαν το μήνυμα ότι κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φθηνή Ενέργεια για τον λαό δεν συμβιβάζονται. Αφού διένυσαν μεγάλη απόσταση κατέληξαν στην είσοδο του εργοταξίου, όπου βρίσκονταν παραταγμένοι πολλοί αστυνομικοί κλείνοντας κάθε δίοδο.

Εκεί βροντοφώναξαν για άλλη μια φορά τα δίκαια αιτήματά τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Να σταματήσουν οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων

Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η επίκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αποκρύψει το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της "πράσινης μετάβασης" στο περιβάλλον. Σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους και στο ίδιο το περιβάλλον. Χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κάθε βουνό καταστρέφουν δάση και δασικά οικοσυστήματα ακόμη και σε περιοχές Natura, χωρίς υποστηρικτικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα. Τον λαό τον περιμένουν η ενεργειακή φτώχεια, η υποβάθμιση προστατευόμενων περιοχών, οικοτόπων, πολιτιστικών μνημείων όπως τα δικά μας Αγραφα. Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στη βιοποικιλότητα, που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων. Δηλώνουμε πως δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο του διαλόγου της δημόσιας διαβούλευσης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπως κάνουν άλλες δυνάμεις, που προσπαθούν να μας πουν πως ο δρόμος της δικαστικής διαμάχης μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Είναι χρέος και καθήκον μας. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο αγώνας συνεχίζεται και το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή σωματείων, συλλόγων, φορέων και άλλων αγωνιστών στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα καλεί σε εγρήγορση για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια που προβλέπουν τη συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ