Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύβει τις ευθύνες της για την πανδημία «κάνοντας πλάτες» στην εργοδοσία

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις υπουργών που προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις ευθύνες της για τη νέα έξαρση της πανδημίας, φυσώντας ταυτόχρονα «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας για απολύσεις, με την επίκληση του μη εμβολιασμού.

Ετσι, κυβερνητικά στελέχη διάνθισαν τις προηγούμενες μέρες το εν λόγω μπαράζ δηλώσεων, προσφέροντας επιχειρηματολογία και νομικές ερμηνείες στους μεγαλοεργοδότες - τους ίδιους μεγαλοεργοδότες που αρνούνται να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς - για τη δυνατότητά τους να απολύουν εργαζόμενους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνοντας μάλιστα «πράσινο φως» οι απολύσεις αυτές να γίνονται χωρίς αποζημίωση.

«Αν κάποιος υπάλληλος, με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ένας σπουδαίος λόγος για να απολυθεί», υποστήριξε σε παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως η επιχείρηση έχει το «δικαίωμα» να απολύσει εργαζόμενο άνευ αποζημίωσης επικαλούμενη «σπουδαίο λόγο», καθώς όπως είπε «ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση».

Για «βεντάλια επιλογών» που έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και επιχειρήσεις έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε βάρος εργαζομένων. Οπως είπε, «θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο όπου εργάζεται, γιατί αποτελεί κίνδυνο. Γι' αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό». Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. «Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα», υποστήριξε.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τις δηλώσεις υπουργών περί απολύσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φορτώνοντας το "φταίξιμο" στους εργαζόμενους και "κάνοντας πλάτες" στην εργοδοσία για απολύσεις, με βάση και τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Η υποκρισία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η ίδια που εδώ και ενάμιση χρόνο αγνοούσε τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά τεστ στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Τα σωματεία των εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διεκδικούν στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ουσιαστική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση του εμβολιασμού, ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει με την πολιτική της τον φόβο, τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ