Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην σ. Αθηνά Καλούδη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης σύντροφοί της, συγγενείς και φίλοι, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, είπαν χτες το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών την Πέμπτη και χτες κηδεύτηκε με πολιτική τελετή στο Κοιμητήριο Καισαριανής.

Στην τελετή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Κώστα Παρασκευά και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ, Αλέκα Παπαρήγα και Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλη της ΚΕ, που συγκρότησαν και την πρώτη τιμητική φρουρά στο φέρετρό της, καθώς και τον Στέφανο Λουκά, που εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος αποχαιρέτησε την συντρόφισσα Αθηνά.

Ο Στέφανος Λουκάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα με θλίψη και υπερηφάνεια την Αθηνά Καλούδη, μια συντρόφισσα, αγωνίστρια σε ολόκληρη τη ζωή της, μαχήτρια στον δρόμο που χάραξε το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου το υπηρέτησε πιστά έως το τέλος. Μια ακόμη αφοσιωμένη συντρόφισσα που πρόσφερε όλες της τις δυνάμεις στην υπόθεση του Κόμματος για 77 ολόκληρα χρόνια.

Εζησε τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος, τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τη δεκαετία του '40, ιδιαίτερα την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, δρώντας μέσα από τις γραμμές του (...) Η συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν. Το ΚΚΕ αποχαιρετά μια άξια κομμουνίστρια που τίμησε με τη στάση και την προσφορά της τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Η ζωή και η δράση της είναι παράδειγμα για τις νεότερες συντρόφισσες και τους νεότερους συντρόφους, που συνεχίζουν στα χνάρια που χάραξε η γενιά της μέσα από το Κόμμα. Αυτόν τον δρόμο τον συνεχίζουμε αταλάντευτα και ακλόνητα, με πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατικής τάξης. Γιατί η δύναμη των ιδεών του ΚΚΕ είναι ακατανίκητη, εμπνέει και θα γεννά συνεχώς, και σήμερα και στο μέλλον, χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές για την οριστική νίκη».

Ο Γιώργος Ντούνης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Α' Αθήνας, στον επικήδειό του αποχαιρέτησε «μία ξεχωριστή λαϊκή αγωνίστρια, ένα άξιο μέλος του Κόμματος, που για 77 ολόκληρα χρόνια τίμησε και έφερε επάξια τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό της (...) Την αποχαιρετούμε υπογραμμίζοντας ότι η δράση της θα καταξιώνεται στον αγώνα μας. Δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται μέσα σε αυτόν. Για μας θα είναι ένα πρότυπο, που πάντοτε θα μας εμπνέει στους σύγχρονους, σημερινούς αγώνες για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Από το «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου η σ. Αθηνά φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια, μίλησε η Στέλλα Βαλαβάνη, αναφερόμενη στον συνεχή της αγώνα «για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού από τις γραμμές του ΚΚΕ». Μίλησε για την ευγένεια που τη χαρακτήριζε, την οποία «από κοντά γνωρίσαμε στο "Σπίτι του Αγωνιστή", την έγνοια σου για το Κόμμα μας, αλλά και τη λεβεντοσύνη σου ως κομμουνίστρια παρ' όλη την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας σου».

Βαθιά συγκινημένη η εγγονή της, Μελίνα Καλούδη, αποχαιρέτησε τη γιαγιά και συντρόφισσά της μεταφέροντας τις αναμνήσεις της: «Από μικρή θυμάμαι που μας έλεγες για τις μάχες των ανταρτών στο βουνό, τις εμπειρίες που είχες, τις κακουχίες που περνούσατε αλλά και την πίστη και δύναμη που αντλούσες για το μέλλον μέσα από όλους αυτούς τους αγώνες». «Σε είχα σαν πρότυπο αγωνίστριας, και πριν οργανωθώ στην ΚΝΕ και στο Κόμμα και αφότου οργανώθηκα. Θυμάμαι τη συγκίνηση και υπερηφάνεια που ένιωσες όταν έμαθες ότι έγινα μέλος της ΚΝΕ και φωνάξαμε η μία την άλλη "συντρόφισσα" (...) Το νήμα λοιπόν της δικιάς σου ιστορίας υπόσχομαι να το συνεχίσω και εγώ αντλώντας δύναμη από σένα, τους αγώνες σου και την αυταπάρνησή σου».

  • Με βαθιά θλίψη, συγκίνηση και υπερηφάνεια το Παράρτημα Παγκρατίου - Γούβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποχαιρετά την σ. ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ