Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Οικονομίες κλίμακας» και ανταγωνιστικότητα για λογαριασμό των μεγαλοαγροτών

Τα «συνεργατικά σχήματα», ως όχημα για την ένταση της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια, διαφήμισε χτες αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε επίσκεψη που έκανε σε Μεσσηνία και Αρκαδία τόνισε την ανάγκη «οικονομιών κλίμακας, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους "παίκτες" από το εξωτερικό», όσα δηλαδή προμηνύουν ακόμα πιο επιθετικό ξεκλήρισμα για τους φτωχούς αγρότες.

Ταυτόχρονα, κάλεσε «να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη», και με «μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding». Παροτρύνσεις που αφορούν μόνο μεγαλοαγρότες, επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, και όχι τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που βρίσκονται στο έλεος των εμποροβιομηχάνων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, όπου ενημερώθηκε για την έναρξη κατασκευής του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ (εκτελείται από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ»), στην κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων. Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι 135 εκατομμύρια ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη σχεδιάζεται να περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες, σε Μεσσηνία και Λακωνία, και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σε Κορινθία και Αργολίδα. Το έργο έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς η μέχρι τώρα πείρα δείχνει ότι στο κυνήγι του κέρδους των ιδιωτών παραβιάζονται περιβαλλοντικοί όροι, ενώ το κόστος απόσβεσης της «επένδυσης» φορτώνεται πάντα ασήκωτο στον λαό, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει ολοκληρωμένος περιφερειακός και εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων ο οποίος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ