Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων

Συλλογή υπογραφών και κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Υγείας από την ΟΕΝΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Ηδη διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών, το οποίο διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ και θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν θα περάσει ο βαθμός στις εξετάσεις ειδικότητας - Οχι στην κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών», ξεκαθαρίζει το κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν όσοι συνάδελφοι ειδικευόμενοι περίμεναν να δώσουν εξετάσεις τον Αύγουστο και είχαν κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στον Σεπτέμβρη, επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019.

Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές, με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό), που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτόν τον νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός (!) στον τίτλο κτήσης ειδικότητας (...) Το νόημα των εξετάσεων ειδικότητας είναι να οριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού, και τίποτα άλλο (...)

Ο πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία "φίλτρων", να μας χωρίσουν τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης, τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτησή μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης, σε όλη μας την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ταυτόχρονα, αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι - χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο "ελκυστικά" από άλλα, επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό, λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση».

«Για τον ασθενή, την Ιατρική ως επιστήμη και το μέλλον μας, η διάταξη αυτή δεν πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, συλλογικά θα επιβάλουμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα! Ούτε σκέψη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις Ενώσεις Γιατρών και τις επιστημονικές εταιρείες να απορρίψουν αυτό το έκτρωμα.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ειδικευόμενων συναδέλφων τους και το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ