Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα του αγώνα

Τα επόμενα βήματά τους σε κατεύθυνση αγωνιστικής κλιμάκωσης, με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πραγματοποίηση νέων προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, συζήτησαν σχολικές καθαρίστριες στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά και της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών σχολείων δήμου Αθήνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ), του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής καθώς και σωματείων εκπαιδευτικών.

Με την επαναλειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων, οι εργαζόμενες έχουν μεταφερθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να «μπαλώσουν» κυβέρνηση και δήμοι τα κενά που υπάρχουν. Ετσι, το άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων τις επόμενες μέρες θα εντείνει το πρόβλημα. Οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιούνη και οι εργαζόμενες θα πεταχτούν για μια ακόμα χρονιά στην ανεργία. Τα σωματεία θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει από το Σεπτέμβρη, στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, ενώ διαμηνύουν πως κάθε προσπάθεια να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία θα τους βρει απέναντι.

Κάλεσαν τις επόμενες μέρες να γίνουν εξορμήσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους, καλέσματα σε όλα τα σωματεία, παρεμβάσεις σε Σχολικές Επιτροπές, Δημοτικά Συμβούλια κ.ά. «Η κάθε σχολική μονάδα να γίνει ένας πυρήνας αγώνα και διεκδίκησης», τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στον Πειραιά, καλώντας εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να υψώνουν κοινό μέτωπο για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

«Δεν αρκεί η παράταση των συμβάσεων»

Το φλέγον ζήτημα της σχολικής καθαριότητας, τα αιτήματα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων και για νέες προσλήψεις επαναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Με αφορμή τις χτεσινές ανακοινώσεις για επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες έγινε λόγος για τροποποιήσεις των συμβάσεων των σημερινών εργαζομένων και νέες προσλήψεις, ξεκαθαρίζει ότι αυτές «πρέπει να έχουν ως βάση τη μόνιμη και τη σταθερή τους εργασία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το αίτημα για "μόνιμη και σταθερή εργασία" είναι απαίτηση και ανάγκη», τονίζει και προσθέτει: «Σε συνθήκες πανδημίας δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να είναι "ευέλικτοι", κακοπληρωμένοι, να μετακινούνται πρωί - απόγευμα και από υπηρεσία σε υπηρεσία, κατά παράβαση ακόμα κι αυτών των απαράδεκτων συμβάσεών τους».

«Οι παρατάσεις των συμβάσεων και η συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό εύρος δίνονται κάθε φορά λόγω των πιέσεων και των αγώνων των καθαριστριών. Ομως αυτό δεν αρκεί!», σημειώνει η Γραμματεία και διεκδικεί η μετατροπή των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων αλλά και οι νέες προσλήψεις να έχουν ως βάση τη μόνιμη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ