Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν η δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και τα δικαιώματά τους απαίτησε το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Κόμματος Λ. Στολτίδη, τη Δευτέρα, στη Βουλή, ωστόσο οι απαντήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμά, επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει και την παραμικρή τέτοια δέσμευση.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης υπογράμμισε ότι οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των περίπου 270 εργαζομένων στη μοναδική σε όλη τη χώρα παραγωγική μονάδα εξόρυξης πετρελαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς «η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για τα επόμενα βήματά της, επικαλούμενη τη διεθνή συγκυρία με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό και το ενδεχόμενο του λουκέτου».

«Προφανής στόχος της εταιρείας», τόνισε, «είναι να καταστήσει αν όχι ενεργούς υποστηρικτές, τουλάχιστον παθητικούς αποδέκτες των όποιων δυσμενών αλλαγών τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, πιέζει για νέα προνόμια και "δωράκια" από την κυβέρνηση, σαν και αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού». Την ίδια ώρα, επισήμανε, «η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει την κάλυψη στην τακτική της εταιρείας συνηγορώντας στα προβλήματα βιωσιμότητας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία για την επιχείρηση, όπως π.χ. ότι «μόνο για το 2018 υπήρξε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση (...) αύξηση εσόδων κατά 56% (...) καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%», σχολιάζοντας πως η εργοδοσία «από τη μία πλευρά, ετοιμάζεται για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, γιατί σήμερα δεν επιτυγχάνει τα προσδοκώμενα κέρδη και από την άλλη μπαίνει σε νέες επενδύσεις με "ζεστό" κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Γ. Θωμάς αφού δικαιολόγησε πλήρως την τακτική της εταιρείας, επικαλούμενος την «αύξηση» του κόστους εξόρυξης, περιορίστηκε να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα κάνει ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. «Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή που είναι η κύρια εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», είπε, δίνοντας μια «πρόγευση» γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συγκροτημένων συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Λ. Στολτίδης τόνισε πως από την τοποθέτηση του υφυπουργού φάνηκε πως αυτά τα ζητήματα δεν βρίσκονται στον προσανατολισμό της κυβέρνησης.

Επισήμανε ακόμα ότι «η δυνατότητα σε θέρμανση, μετακίνηση, ενεργοποίηση άλλων κλάδων της βιομηχανίας, ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας εξαφανίζεται μέσα στο κέρδος του επιχειρηματικού ομίλου που δρα εκεί, αλλά και εξαρτάται από αστάθμητες διεθνείς εξελίξεις που συντρίβουν και το παραμύθι της ανάπτυξης στη βάση του εξαγωγικού προσανατολισμού». Οπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «το κέρδος έχει σβήσει τη ΔΕΗ, την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, σβήνει ολόκληρες περιφέρειες στην Ελλάδα - Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία -, μεγάλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις».

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, απευθύνεται στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα, στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής και στην τοπική κοινωνία, καλώντας τους να οργανώσουν την πάλη τους και να μην υιοθετήσουν τους στόχους της επιχείρησης, όπως τους καλούν η εργοδοσία της, οι κυβερνήσεις της και οι άνθρωποί της στο εργατικό κίνημα. «Καμία εκχώρηση στα εργατικά δικαιώματα δεν θα φέρει καλύτερες μέρες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εχει δοκιμαστεί αυτό. Το κέρδος αμέσως μετά από οποιαδήποτε υποχώρηση θα ζητήσει ακόμη περισσότερα από τις ζωές των ίδιων των εργαζομένων και των παιδιών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ