Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση

Σε χτεσινή σύσκεψη αποφάσισαν την οργάνωση συγκέντρωσης στις 11 Ιούνη

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά
Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά
Σε συναγερμό και αγώνα για τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, για την προστασία της υγείας και συνολικά της ζωής τους καλούν τους εργαζόμενους και το λαό εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες αποφάσισαν να διοργανώσουν συγκέντρωση στις 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη, σε Πέραμα, Πειραϊκή και Κερατσίνι (βλ. αναλυτικά στη σελ. 7).

Στο κοινό κάλεσμά τους τα σωματεία και οι φορείς υπογραμμίζουν ότι και στον Πειραιά, στο φόντο της πανδημίας και της νέας κρίσης, «οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. COSCO, ONEX, εφοπλιστών) ξεδιπλώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους και βάζοντας στη μέγγενη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».

Τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν, «το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε πρώτο σε ανταγωνιστικότητα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Η COSCO και οι εφοπλιστές είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όμως τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή των εργαζομένων που συνέχιζαν να γνωρίζουν τη φτώχεια, την ανασφάλεια και τη βαριά εκμετάλλευση».

Στον αντίποδα στον Πειραιά:

-- «Υπάρχει τεράστια αύξηση της ανεργίας. Στην ακτοπλοΐα δουλεύει περίπου το 36% των ναυτεργατών που δούλευαν πέρσι, ενώ και στην ποντοπόρο ναυτιλία τα προβλήματα είναι πολλά. Οι δουλειές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν πέσει ξανά, το ίδιο στην οικοδομή. Στον Επισιτισμό - Τουρισμό η ανεργία αγγίζει το 90%. Εργοστάσια κλείνουν, όπως η "ΠΙΤΣΟΣ". Στο εμπόριο από τη μια υπάρχει η εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη η γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας».

-- «Με αφορμή την πανδημία αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στο Τζάνειο σε 12 κλίνες ΜΕΘ αναπνευστικού υπήρχαν 23 εργαζόμενοι αντί για 43 που προβλέπονται. Το Νοσοκομείο "Μεταξά" λειτουργεί με το 50% του δυναμικού, ενώ η κατάσταση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ακόμα πιο τραγική. Το Κέντρο Υγείας στον πρώην Οίκο Ναύτου δεν αξιοποιείται και υπολειτουργεί. Αποψιλωμένες είναι οι δομές και στους περιφερειακούς δήμους του Πειραιά».

-- «Φουντώνει η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς. Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, πολλοί είναι απλήρωτοι. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν υπογράφουν ΣΣΕ (Ζώνη, ποντοπόρα πλοία, COSCO κ.ά.), δεν αναγνωρίζουν τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία σε πολλούς κλάδους (λιμάνι, οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, ΟΤΑ κ.ά.). Στα καράβια μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων, αυξάνοντας τους κινδύνους για επιβάτες και ναυτεργάτες (...) Στο εμπόριο και σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν υπήρχαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό».

-- «Συνεχίζεται η επιβάρυνση της ζωής μας στις γειτονιές. Βρώμα και δυσωδία από τα καζάνια του θανάτου, αυξημένα ποσοστά καρκίνου στις συνοικίες του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, προώθηση νέας χωματερής δίπλα σε σχολείο στο Πέραμα, επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, οι ελεύθεροι χώροι μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως τα Λιπάσματα και ο "Αρμός"».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως και σε άλλα αντιλαϊκά σχέδια που «τρέχουν» εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (για το λιμάνι, τα ναυπηγεία κ.ο.κ.), τα σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να παλέψουν για: Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού στον Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για τη Συλλογική Σύμβαση, τα ΒΑΕ και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2022-02-05 00:00:00.0)
Από τύχη γλίτωσαν νέο μακελειό με κατάρρευση κοντέινερ (2022-01-20 00:00:00.0)
Ολοι οι Πειραιώτες στους δρόμους το Σάββατο 3 Απρίλη! (2021-04-01 00:00:00.0)
Λιμάνι περιουσία του λαού και όχι βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (2020-12-16 00:00:00.0)
Απαιτεί ΣΣΕ με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων (2020-06-24 00:00:00.0)
Σύσκεψη προετοιμασίας της απάντησης στη νέα κυβερνητική φιέστα (2018-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ