Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με άξονα το άνοιγμα του Τουρισμού δρομολογεί όλο το αντεργατικό πακέτο

Το νέο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Το νέο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου)
Στην τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που - κατά δήλωσή τους - «διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία» μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας και τους πρωθυπουργούς Δανίας, Νορβηγίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ισραήλ. Καθώς λένε ότι βρίσκονται στην ίδια φάση επανεκκίνησης των οικονομιών τους, οι οκτώ μίλησαν για «θετικά αποτελέσματα» των πρώτων ημερών παύσης των μέτρων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τους ενημερώνει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης να ανοίξει από τις 15/6 τις πτήσεις προς Αθήνα, για επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των «δειγματοληπτικών τεστ» αντί των ολοκληρωμένων ελέγχων, αφού προτεραιότητα έχουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας παρέπεμψε στις επόμενες μέρες για επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την υγειονομική υποδομή στους τουριστικούς προορισμούς, όπως και για το κυβερνητικό σχέδιο για τις ΜΕΘ, σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ιδρυμα Νιάρχος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι τα μπαλώματα της κυβέρνησης στο σύστημα Υγείας, που ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις, θα έρθουν να στρώσουν το δρόμο στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η «επανεκκίνηση της οικονομίας», που θα πατήσει πάνω στα μέτρα των ΠΝΠ για την απογείωση της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα έκανε λόγο για «πλέγμα προστασίας», που τάχα θα αφήσει «άθικτους» τους εργαζόμενους στις περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, παρότρυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας τις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού που στέλνει το λογαριασμό στο λαό, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν τώρα πολλά εργαλεία στα χέρια τους, που έχουν να κάνουν και με την κρατική εγγύηση και με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επιπλέον, έχουμε και άλλα πολύτιμα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είναι η χρηματοδότηση μέσω του QE».

Παραπέρα, αποτυπώνοντας τις συνέπειες της «εξωστρέφειας» της εγχώριας οικονομίας, η οποία μέχρι πριν από κάποιους μήνες παρουσιαζόταν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως το «ατού» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, είπε ότι λόγω των εξελίξεων «δεν ξέρει κανείς ποιο θα είναι το αποτύπωμα στον Τουρισμό, πάλι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι η ύφεση». Αρκέστηκε σε μια εκτίμηση ότι «η ύφεση στο τέλος της χρονιάς μπορεί να είναι μικρότερη», ποντάροντας στην «προσέλκυση επενδύσεων», πάνω στους τσακισμένους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε ότι το αργότερο σήμερα το πρωί θα κατέθεταν όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, ώστε να ψηφιστεί μέχρι Παρασκευή και να τεθεί σε εφαρμογή από 1/6.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θεματολογία που αφορά την προώθηση του μπαράζ νομοσχεδίων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα περάσει μέσα στο καλοκαίρι (ενδεικτικά για την ηλεκτροκίνηση, τη λεγόμενη «ψηφιακή διακυβέρνηση», τη νησιωτική πολιτική), όσο και μια σειρά από άλλες «εκκρεμότητες» για την παραπέρα θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων (σύσταση κυβερνητικών επιτροπών Βιομηχανίας και «για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας»), ενώ ενημέρωση θα γίνει και για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ