Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ
ΗΠΑ
Δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Χτες έγινε η κηδεία του Τζ. Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης

Από τη νέα μαζική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον το Σάββατο

Copyright 2020 The Associated

Από τη νέα μαζική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον το Σάββατο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχείς είναι, για τρίτη βδομάδα, οι λαϊκές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στα κρούσματα αστυνομικής ρατσιστικής βίας με αφορμή τη δολοφονία, στις 25 Μάη, του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα, που «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης για τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία και τα πάνω από 100.000 θύματα και την καπιταλιστική κρίση που πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα με μαζική ανεργία και επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους. Ετσι, οι κινητοποιήσεις αυτές είναι από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, με μεγαλύτερη συμμετοχή λευκών Αμερικανών και νέων, στην πλειοψηφία τους από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Χτες η κηδεία του αδικοχαμένου Φλόιντ στο Χιούστον μετατράπηκε σε λαϊκή διαμαρτυρία, ενώ σε πολλές πόλεις πλημμύρισαν από διαδηλωτές οι δρόμοι και οι πλατείες. Στο Μιλγουόκι οι παίκτες της τοπικής ομάδας μπάσκετ, με ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, διαδήλωσαν μαζί με τον κόσμο.

Η διάρκεια και ο δυναμισμός των συγκεντρώσεων δείχνει να έχουν αιφνιδιάσει το αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι πολλοί αστοί πολιτικοί, με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, σπεύδουν να τις καπηλευτούν. Χαρακτηριστικά είναι διάφορα σόου, όπως της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και άλλων που γονάτισαν σιωπηλά επί οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα προς τιμήν του Φλόιντ.

Επίσης, στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην Πρόεδρος Τζ. Μπους, ή ο πρώην ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ, ο γερουσιαστής Μ. Ρόμνεϊ εμφανίζονται να αντιδρούν στην πολιτική του Τραμπ. Ετσι γενικά μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης διαμορφώνεται ένα αντι-Τραμπ κλίμα, που εμφανίζεται να ευνοεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, με κάποιες δημοσκοπήσεις να του δίνουν διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ. Επί της ουσίας αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει μια εκτόνωση των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων εμφανίζοντας τον Μπάιντεν ως ...αναγκαία εναλλακτική. Στην κηδεία του Φλόιντ έκαναν την εμφάνισή τους πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί, ενώ ο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα ότι «ήρθε η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης», υπονοώντας ότι θα την ...φέρει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της ενδοαστικής κόντρας οι Δημοκρατικοί βουλευτές παρουσίασαν νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» των αστυνομικών δυνάμεων που υποτίθεται πως θα τερματίσει «τις αστυνομικές θηριωδίες».

Επίσης, στη Μινεάπολις το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάλυση της τοπικής αστυνομίας όπου υπηρετούσαν οι τέσσερις αστυνομικοί που οδήγησαν στην ασφυξία το θάνατο τον Φλόιντ πατώντας τον στο λαιμό και όλο το σώμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάτω από την πίεση αποφάσισε την απόσυρση της Εθνοφρουράς από την Ουάσιγκτον, ενώ φαίνεται να ενοχλήθηκε από την πτώση της δημοτικότητάς του, την οποία απέδωσε σε ...ψευδείς ειδήσεις. Δεν δίστασε να υπαινιχθεί πως μπορεί να είναι στημένο το περιστατικό με τον 75χρονο διαδηλωτή που τραυματίστηκε στο κεφάλι αφού σπρώχθηκε από αστυνομικούς στο Μπάφαλο της Ν. Υόρκης.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι νέες ρατσιστικές επιθέσεις. Στο Σιάτλ την Κυριακή, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν οδήγησε το αυτοκίνητό του σε πλήθος διαδηλωτών.

Χτες, πάντως, περίπου 600 οργανώσεις δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με πρώτη την «Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών», (ACLU) απέστειλαν επιστολή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διεκδικώντας τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης και έρευνας για τα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ