Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Συνεχίζονται η εξάπλωση και η ανησυχία

Τάφοι δίπλα σε νεκροταφείο του Σάο Πάολο για τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας από τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Copyright 2020 The Associated

Τάφοι δίπλα σε νεκροταφείο του Σάο Πάολο για τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας από τα φτωχά λαϊκά στρώματα
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, με το επίκεντρο των περισσότερων ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων να εντοπίζεται στην αμερικανική ήπειρο και σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ενδεικτικά, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι προσβεβλημένοι από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχουν ξεπεράσει τα 7,2 εκατομμύρια και οι νεκροί πλησιάζουν τις 410.000, με τις ΗΠΑ να έχουν τα πρωτεία με 2,03 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 113.000 θύματα, και ακολουθούν η Βραζιλία με 711.696 και 37.359 νεκρούς, η Ρωσία με 485.253 και 6.142 αντίστοιχα, η Ισπανία με 288.797 και 27.136, η Βρετανία με 287.399 και 40.597, η Ινδία με 273.443 και 7.558, η Ιταλία με 235.278 και 33.964, το Περού με 199.696 και 5.571, η Τουρκία με 171.121 και 4.711, το Μεξικό με 120.102 και 14.053. Ετσι, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, σημείωσε ότι «έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», δηλώντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποτίμηση των κινδύνων.

Καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα στο όνομα της επανέναρξης της καπιταλιστικής οικονομίας, γίνεται φανερό ότι η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά του κράτους και της εργοδοσίας οδηγεί σε νέες εστίες σε χώρους δουλειάς. Οπως συνέβη στην Πολωνία το Σαββατοκύριακο, σε ανθρακωρυχείο στο νότιο τμήμα της χώρας. Η χώρα κατέγραψε σε δυο μέρες 1.151 κρούσματα και σχεδόν τα 2/3 είναι εργαζόμενοι στο ανθρακωρυχείο Ζοφιόφκα και μέλη των οικογενειών τους. Στη γειτονική Τσεχία, επίσης εκατοντάδες νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό διαγνώστηκαν σε ορυχείο, στο Νταρκόβ (βορειοανατολικά) και ανάμεσα στους ασθενείς είναι Πολωνοί εργαζόμενοι.

Επίσης, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Zαΐρ Μπολσονάρο, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα φύγει από τον ΠΟΥ, ενώ ενοχλημένος από την αποκάλυψη της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας που «θερίζει» αυξάνοντας τους μαζικούς τάφους των φτωχών, απείλησε να σταματήσουν να δίνουν οι κρατικές υπηρεσίες στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στο φουλ ο «πόλεμος» των μονοπωλίων για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, εντείνεται ο «πόλεμος» των φαρμακευτικών εταιρειών για το ποια θα διαθέσει πρώτη το ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, για να καρπωθεί τα τεράστια κέρδη. Ετσι εξετάζεται και η διάθεσή του πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, δηλαδή επί της ουσίας πριν ελεγχθεί η καταλληλότητά του. Χαρακτηριστική περίπτωση η βρετανική «AstraZeneca», που συνάπτει συμφωνίες για παραγγελίες ενός ενδεχόμενου εμβολίου, το οποίο ερευνά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με κλινικές δοκιμές σε Βρετανία και Βραζιλία. Ο γενικός διευθυντής της Πασκάλ Σοριό ανέφερε χωρίς περιστροφές: «Αρχίζουμε να παράγουμε αυτό το εμβόλιο από τώρα, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα. Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει έναν οικονομικό κίνδυνο, όμως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αν λειτουργεί». Συμφωνίες έχουν συναφθεί με ...μεγάλες αγορές όπως π.χ. της Ινδίας με το «Serum institute» για 1 δισ. δόσεις, που μπορεί να φτάσει τις 2 δισ. δόσεις. Συνολικά περίπου δέκα έρευνες σε εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φτάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Φουντώνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στην ευρύτερη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με τις πρώτες να νιώθουν την απειλή της δεύτερης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, επανέρχεται η συζήτηση για την έγκαιρη (ή όχι) αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ κατηγόρησε την Κίνα ότι επιχειρεί να σαμποτάρει ή να επιβραδύνει την παρασκευή εμβολίου από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι «έχουν αποφασίσει να είναι εχθροί των Αμερικανών και νομίζω και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο». Σημείωσε ακόμα ότι είτε βρουν πρώτες οι ΗΠΑ το εμβόλιο είτε η Βρετανία, «θα το μοιραστούμε». Επίσης, σειρά από αμερικανικές έρευνες επαναφέρουν ότι η πανδημία εξαπλωνόταν στην Κίνα πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβρη του 2019 και ήταν αποτέλεσμα φυσικής διαδικασίας. Μάλιστα, ως στοιχείο αναφέρεται η αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία της περιφέρειας Γουχάν από τον περσινό Αύγουστο, με συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την Covid-19.

Στην αντιπαράθεση συμπεριλαμβάνονται και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ ή οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ ενάντια στον ρατσισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ