Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ολα για την «ιερή αγελάδα» που είναι η σύνδεση του σχολείου με την αγορά

Αντιδραστικό, αναχρονιστικό, ταξικό, αυταρχικό, που περικλείει όλη την παλιά σκουριά της ΝΔ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η διαγωγή που επανέρχεται στο σχολείο, ή οι κάμερες στην τάξη κ.ο.κ., αλλά κυρίως ότι ακολουθεί τη στρατηγική που έχει «στόχο την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες του κεφαλαίου» στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, η οποία είναι και νήμα που ενώνει όλες τις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ενώ σχολίασε ότι όλες οι κυβερνήσεις περνάνε τα αντιδραστικά τους νομοθετήματα όταν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κλειστά.

Ο Γ. Γκιόκας, αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο περιεχόμενο της κοινής στρατηγικής των αστικών κομμάτων, σημείωσε ότι αυτή συνίσταται στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που σε όλα τα επίπεδα θα υπηρετεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, «για το πώς πρέπει να είναι το σχολείο, για το τι πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι και για το πώς θα πρέπει να είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι: Ευέλικτοι, ημιμαθείς, περιπλανώμενοι ανάμεσα στην ανεργία, στη μισοειδίκευση και την κακοπληρωμένη δουλειά, και πάνω απ' όλα πειθαρχημένοι».

Πρόσθεσε ότι αυτή η στρατηγική υλοποιείται και με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση», που είναι και σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου και αξιολογεί αν προωθούνται αποτελεσματικά οι παραπάνω στόχοι. Εργαλεία για την προώθηση αυτής της στρατηγικής είναι, τόνισε, η υποχρηματοδότηση, η κατηγοριοποίηση, η αποθέωση των δεξιοτήτων, η μετατροπή του σχολείου σε εξεταστική, εξοντωτική αρένα και το άνοιγμα της πόρτας σε διάφορους εξω-εκπαιδευτικούς οργανισμούς που αφορούν από ΜΚΟ έως επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα «για την "ιερή αγελάδα" που είναι η σύνδεση του σχολείου με την αγορά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «αυτήν τη στρατηγική εξυπηρετήσατε» ανεξαρτήτως περιτυλίγματος.

Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι το αντιεκπαιδευτικό αυτό «μοντέλο» που προωθεί τώρα με τη σειρά της και με φανατισμό η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και υπάρχει αποτίμηση. Εφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, που ήταν και οι πρωτεργάτες αυτού του «μοντέλου». Αναλύσεις, όχι του ΚΚΕ, όπως σημείωσε, αλλά ειδικών αναφέρουν ότι αυτό το σύστημα ενοχοποιείται για την αναπαραγωγή και όξυνση των φυλετικών διακρίσεων που είναι και το υπόβαθρο των κινητοποιήσεων στην Αμερική. Είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που οδηγεί στην «γκετοποίηση και το ρατσισμό».

Χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών, φοιτητών και μαθητών που γίνονται και σημείωσε ότι είναι δίκαιες, αναγκαίες και χρειάζεται να έχουν διάρκεια και αντοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν στοχεύσουν στον πυρήνα αυτής της πολιτικής, τις δυνάμεις που την υπηρετούν, αλλά πάνω από όλα το σύστημα που έχει ανάγκη από ένα αυταρχικό, ταξικό, αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ