Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «στόμα του λύκου» βάζουν το λαό τα σχέδια των ΗΠΑ

Ως «αρένα» του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία περιέγραψε την Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης
Ως «αρένα» του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία περιέγραψε την Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης
Την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή περιέγραψε για μία ακόμα φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή», σε άλλη μια ένδειξη ότι η χώρα - με ευθύνη και της ντόπιας αστικής τάξης, που διεκδικεί την «αναβάθμισή» της - έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην Ελλάδα, ο Πάιατ παρέπεμψε στη δράση εδώ της λεγόμενης Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έστησε η Ουάσιγκτον για την ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας ανά τον κόσμο. Τόνισε πως «η DFC δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα εργαλείο απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές μας και ιδίως για να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στη διπλωματία του βιβλίου επιταγών, με την οποία η Κίνα και άλλοι έχουν εμπλακεί με μηχανισμούς όπως το πρότζεκτ "Belt and Road" (σ.σ. ο "δρόμος του μεταξιού")».

«Η DFC είναι ανοιχτή για δουλειές στην Ελλάδα», μια χώρα «την οποία η ίδια η Κίνα έχει αναγνωρίσει ως το "κεφάλι του δράκου" της πρωτοβουλίας "Belt and Road" στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πάιατ. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, οι ΗΠΑ μέσω της DFC έχουν εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ «η DFC έχει επίσης προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Ολα αυτά αποτελούν μέρος αυτού του κόμβου εφοδιασμού και μεταφοράς γύρω από την Αλεξανδρούπολη».

«Η DFC έχει επίσης σαφή εντολή να εργαστεί και στα Δυτικά Βαλκάνια, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική», συνέχισε ο πρέσβης. «Επειδή τα έργα εκεί συνδέονται με πράγματα όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σερβία», σχέδια που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου συνολικά για τα Βαλκάνια.

Ο Πάιατ εστίασε ακόμα στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, επαναφέροντας το σενάριο η Ουάσιγκτον να πουλήσει φρεγάτες στην Αθήνα, καθώς «θα ήταν τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε τη συμπαραγωγή τους στην Ελευσίνα». Θυμίζουμε ότι για το θέμα των φρεγατών υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Γαλλία, αν και το «ντιλ» με τους Αμερικανούς αναμένεται να επιταχυνθεί ιδιαίτερα στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον. Θα προηγηθεί, τις επόμενες μέρες, κοινή επίσκεψη Πάιατ και Παναγιωτόπουλου στη Σούδα, όπου ο πρέσβης αναμένεται να παρουσιάσει νέα συστήματα που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί στη βάση, επεκτείνοντας τις δολοφονικές της ικανότητες, σε εφαρμογή και της ανανεωμένης Συμφωνίας για τις βάσεις.

Με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προχωρούν οι επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Πέρα από την Κίνα, ο Αμερικανός πρέσβης εστίασε και στην ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο, θυμίζοντας τις εποχές που «αντιμετωπίζαμε την Ανατολική Μεσόγειο ως λίμνη του ΝΑΤΟ. Ξαφνικά έχουμε ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, ρωσικά υποβρύχια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την κατεχόμενη Κριμαία, και μια αβέβαιη κατάσταση στη Λιβύη». Ειδικότερα για την κατάσταση στη Λιβύη υπογράμμισε πως «ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης ενός πολέμου δι' αντιπροσώπων στα σύνορα της Ελλάδας».

Τέλος, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για τη διαχείριση των εντάσεων και τον εντοπισμό τομέων συνεργασίας». Εξίσου χαρακτηριστικά απέφυγε οποιονδήποτε χαρακτηρισμό για το απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης στην Ανατ. Μεσόγειο, αρκούμενος να υποστηρίξει πως «αυτό το μνημόνιο δεν αφαιρεί δικαιώματα από την Ελλάδα», ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βέβαια έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι τα νησιά έχουν «γενικά» δικαιώματα και ταυτόχρονα τόνιζε πόσο «σημαντική» είναι η Τουρκία για τα συμφέροντά τους.

Ο ίδιος ο Φάνον, άλλωστε, μιλώντας στα «Νέα» τόνισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις αρχές της συνέργειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η ανάπτυξη ενεργειακών πόρων δημιουργεί ευκαιρίες για τους εταίρους μας να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε ολόκληρη την περιοχή», ενώ ζήτησε «συνεργασία» για την ανάπτυξη των μπίζνες: «Διαπιστώνουμε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος συζητούν για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου από την "Αφροδίτη" στην Νταμιέτα στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή, κάτι που αποτελεί άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια τέτοια στρατηγική συνεργασία μπορεί να φέρει ανάπτυξη και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή». Ανάλογη άποψη εξέφρασε ο Πάιατ για το «Eastern Med Gas Forum», το οποίο επίσης χαρακτήρισε παράδειγμα «του τρόπου με τον οποίο οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενώσουν τις χώρες». Θυμίζουμε ότι στο φόρουμ αυτό συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, υπό τα βλέμματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, λειτουργώντας ακριβώς ως πλατφόρμα «διευθετήσεων» και συμφωνιών με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα».

Αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτησή του για τις τουρκικές προκλήσεις. Πάντα με μπούσουλα τις μπίζνες, επανέλαβε την «έκκληση να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες, που υπονομεύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Ζήτησε, άλλωστε, οι χώρες της περιοχής να «στρέψουν την προσοχή τους στις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά τους», αφού «η Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχει την ικανότητα να φέρει τις χώρες πιο κοντά». Παράλληλα, επανέλαβε την αμερικανοΝΑΤΟική προτεραιότητα «να συνεχίσει η Τουρκία να κοιτά προς τη Δύση και να παίξει εποικοδομητικό ρόλο διεθνώς, στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειωτέον, ο Αμερικανός πρέσβης είχε χτες συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας κατόπιν πως «σε θέματα άμυνας και ασφάλειας (...) έχουμε στενή συνεργασία συγκεκριμένα με την Ελλάδα, πόσο μάλλον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σε συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και η Λιβύη. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι σημαντικός και βασίζεται πάρα πολύ στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως η συμμαχία αυτή αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τις ΗΠΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επενδυτικό τείχος» στους ανταγωνιστές στήνουν οι ΗΠΑ (2020-05-19 00:00:00.0)
«Στρατηγικά σημεία» για το ξεδίπλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων τα λιμάνια της χώρας (2020-02-11 00:00:00.0)
Αμερικανική «απόβαση» σε όλους τους τομείς (2018-09-11 00:00:00.0)
«Προτιμώμενος εταίρος...» (2018-09-04 00:00:00.0)
Πίτουρα (2018-03-06 00:00:00.0)
Για μπίζνες και «Ασφάλεια» στη Ρόδο (2017-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ