Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κρατήσαμε ανοιχτό το μυαλό και το στόμα μας, συνεχίζουμε σήμερα τον αγώνα!

«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση και περικοπές», ξεκαθάρισαν οι συνταξιούχοι σε συνέντευξη Τύπου

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συνταξιούχων στην πλατεία Εθν. Αντίστασης
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των συνταξιούχων στην πλατεία Εθν. Αντίστασης
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ετοιμάζουν και πάλι οι συνταξιούχοι, συντονίζοντας τη δράση τους, προβάλλοντας αταλάντευτα τις διεκδικήσεις τους και οργανώνοντας την πάλη τους, δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ο καυτός ήλιος δεν εμπόδισε τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών συνταξιούχων, εκπροσώπων πρωτοβάθμιων συνταξιουχικών Σωματείων και Ομοσπονδιών, που με την παρουσία τους δήλωσαν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους να συνεχίσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με τους Γ. Πέρρο και Γ. Μπουλούγαρη, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν το δίκιο μας»

«Μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας κρατώντας ανοιχτό το μυαλό και το στόμα μας...», σημείωσε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζοντας ότι και κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι συνταξιουχικές οργανώσεις συνέχισαν τη δράση τους, με υπομνήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς και σταθερή επικοινωνία με τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα.

Παρουσιάζοντας την εμπειρία των συνταξιούχων από αυτό το διάστημα, σημείωσε:

«Μας δόθηκε η δυνατότητα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Συγκεκριμένα:

-- Τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν αυτή την περίοδο έχουν τη βάση τους σε όλα όσα είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις. Το κλείσιμο δομών στην Υγεία, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, κρεβατιών, κρεβατιών ΜΕΘ, η ιδιωτικοποίηση μονάδων, γενικότερα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η ΝΔ, η οποία έμεινε έκθετη (...)

-- Τα "περίφημα" ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας, στις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη δημόσια Υγεία τους, έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου στον άλλο κόσμο, μαζί τους και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. (...)

-- Αποδεικνύεται μεγάλος μύθος η προπαγάνδα για την αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ. Οι εξελίξεις αυτής της περιόδου είναι διδακτικές. Αποκαλύπτουν ότι πίσω απ' τα απατηλά συνθήματα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και των "ευρωπαϊκών αξιών" κρύβεται ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μεγάλων συμφερόντων που συγκροτούν την συμμαχία της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε πως «ήδη, από όλες τις κυβερνήσεις και την ελληνική λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε αντεργατική, αντισυνταξιουχική, αντιλαϊκή κατεύθυνση, που δημιουργούν λαϊκή δυσαρέσκεια και αγωνία για το μέλλον».

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ξεκαθαρίζουν πως «το σύνθημα "πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά" ισχύει στο ακέραιο και μας εκφράζει απόλυτα. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση και περικοπές σε ό,τι έχει απομείνει από τις πενιχρές μας συντάξεις, που για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων έχουν γίνει προνοιακά βοηθήματα, για να ανακεφαλαιοποιούνται με δισεκατομμύρια οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, από τον δικό μας μόχθο».

Μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους, να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν.
  • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, των μερισμάτων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Με σημαία αυτές τις διεκδικήσεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και ως πρώτο βήμα το επόμενο διάστημα οργανώνουν περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ