Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ

Τραπεζικοί κολοσσοί τοποθετούνται καθησυχαστικά για τον νέο νόμο στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον

Με υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, μετά και την έντονη κριτική που άσκησε η Ουάσιγκτον σε μονοπωλιακούς κολοσσούς που δημόσια τοποθετήθηκαν καθησυχαστικά για τον νέο «νόμο για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ.

Θυμίζουμε ότι το Χονγκ Κονγκ - ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη - αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας και, όπως προβλέπεται στην πράξη επιστροφής του (1997) από τη Βρετανία, ισχύει σε αυτό ειδικό καθεστώς αυτονομίας, με βάση την αρχή «μία χώρα - δύο συστήματα». Πρόσφατα η κινεζική Βουλή ενέκρινε νέο νόμο για την «ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, επικαιροποιώντας πλευρές της αυτονομίας της περιοχής, η οποία ως βασικό σημείο αναφοράς στην κρίσιμη περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (και όχι μόνο) αποκτά όλο και σημαντικότερο ρόλο στην αναμέτρηση της Κίνας με τους ανταγωνιστές της. Σε αυτήν τη βάση, ο νέος νόμος έχει προκαλέσει την ανησυχία και τις σοβαρές αντιδράσεις των ΗΠΑ αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με αξιοσημείωτες «διαφοροποιήσεις» βέβαια.

Την περασμένη βδομάδα, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), που έχει έδρα το Λονδίνο αλλά σημαντική δραστηριότητα για πολλά χρόνια στο Χονγκ Κονγκ και σε όλη την περιοχή, την οποία θεωρεί προνομιακή για τα κέρδη του, δήλωσε πως με βάση την ανακοίνωση της Τραπεζικής Ενωσης του Χονγκ Κονγκ ότι ο νέος νόμος θα συμβάλει σε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο όμιλος «επαναλαμβάνει πως κάτω από την αρχή "μία χώρα - ένας νόμος" σέβεται και υποστηρίζει όλους τους νόμους που σταθεροποιούν την κοινωνική τάξη στο Χονγκ Κονγκ». Αλλά και ο όμιλος «Standard Chartered», επίσης με βάση τη Βρετανία, σε σχετική τοποθέτησή του αναφέρει ότι ο νέος νόμος «μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας του Χονγκ Κονγκ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος HSBC «υπέκυψε στις κινεζικές απειλές» και ότι θα αποτελέσει «αρνητικό παράδειγμα στο μέλλον», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν τους συμμάχους τους απέναντι στις τακτικές που χρησιμοποιεί το κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα για να τους απειλήσει» και πως οι εξελίξεις δείχνουν γιατί οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν την «υπερβολική εμπιστοσύνη στην Κίνα».

Καταδικάζοντας τις δηλώσεις Πομπέο, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ - αφού επανέλαβε ότι τα θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ είναι «αυστηρά εσωτερικά ζητήματα της Κίνας» - κάλεσε την αμερικανική πλευρά να υιοθετήσει «μια σωστή προσέγγιση σχετικά με τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, να σταματήσει τις εμπρηστικές κατηγορίες». Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ότι είναι «στενόμυαλο και αστείο να θεωρείται κάποιος "απειλούμενος" μόνο και μόνο επειδή δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ στις κατηγορίες κατά της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ