Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Φουντώνει η λαϊκή οργή στον Λίβανο, καθώς οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης (στοιχείο της είναι και η συνεχής υποτίμηση του τοπικού νομίσματος της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς και η διόγκωση του χρέους) φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Από το βράδυ της Πέμπτης, χιλιάδες Λιβανέζοι διαμαρτύρονται στους δρόμους, στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, στην Τρίπολη και άλλες πόλεις για τις συνεχείς αυξήσεις τιμών βασικών αγαθών και την ανεργία, που μεγαλώνει λόγω και της καραντίνας για τον κορονοϊό. Απαίτησαν παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ (που βρίσκεται περίπου έξι μήνες στην εξουσία με τη στήριξη αρκετών αστικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ») και ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που διέλυσαν ορισμένες κεντρικές συγκεντρώσεις, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Δεν έλειψαν επιθέσεις ορισμένων διαδηλωτών σε υποκαταστήματα τραπεζών τουλάχιστον στη Βηρυτό, ένα από τα οποία παραδόθηκε στις φλόγες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η κυβέρνηση Ντιάμπ ολοκλήρωσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του κεντρικού τραπεζίτη, δίχως να ανακοινώσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης έχει ξεκινήσει εδώ και βδομάδες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χορήγηση δανείου τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, που συνεπάγεται νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ