Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΣΕ
Μοναδικά στιγμιότυπα ηρωικής δράσης παρουσιάζονται στο «902.gr»

Ο ΔΣΕ οργανωμένος λαϊκός στρατός. Από εκπαίδευση μαχητών
Ο ΔΣΕ οργανωμένος λαϊκός στρατός. Από εκπαίδευση μαχητών
Μπορεί ο καιρός να μην επέτρεψε την παρουσίαση του φωτογραφικού αρχείου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ), ωστόσο είναι διαθέσιμη μια σύντομη παρουσίαση των συγκλονιστικών ντοκουμέντων στο πόρταλ του ΚΚΕ, «902.gr» (https://www.902.gr/eidisi/politiki/228601/monadika-stigmiotypa-tis-iroikis-drasis-toy-dse-mia-paroysiasi-toy-arheioy), αλλά και στην ιστοσελίδα dse.kke.gr, η οποία έχει ανανεωμένο περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα μόνο μέρος από το υλικό των 15.000 φωτογραφιών που ψηφιοποιήθηκε από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ και πλέον είναι ενταγμένο στις συλλογές του ΕΚΧΦ, πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Πρόκειται για σημαντικό ιστορικό αρχείο, που συμβάλλει στην ιστορική γνώση για τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ και προέρχεται από δωρεές των οικογενειών των μαχητών και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα.

Το αντιπροσωπευτικό κομμάτι που φιλοξενείται στο «902.gr» αποτυπώνει το εύρος των φωτογραφικών ντοκουμέντων και είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες: Η καθημερινότητα ενός λαϊκού στρατού όπως ο ΔΣΕ, τα πρόσωπα των μαχητών και μαχητριών, η μάχη και η ανάπαυλα, η κατασκευή οχυρωματικών έργων, η γυναίκα και η νεολαία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ο οργανωμένος λαϊκός στρατός με την εκπαίδευση και τις σχολές του, το Υγειονομικό του ΔΣΕ, η ζωή στις ελεύθερες περιοχές, η αποτύπωση με ακρίβεια του χώρου όπου έδρασε ο ΔΣΕ, η ιστορική επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας και, προφανώς, η πολιτική προσφυγιά και η συμβολή των μαχητών του ΔΣΕ στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις χώρες που τους υποδέχθηκαν.

  • Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας). Σημειώνεται ότι η επίσκεψη στο ΕΚΧΦ είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (τηλ. 210.6851.129). Πληροφορίες στο site: www.ekxf.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ