Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προοπτικές για το κεφάλαιο από την «απολιγνιτοποίηση»

Ειδικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην «πράσινη Ενέργεια», προκειμένου να βρεθεί επενδυτική διέξοδος για κεφάλαια, αποτελούν τον κορμό του «αναπτυξιακού» σχεδίου για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση». Οι βασικές κατευθύνσεις παρουσιάστηκαν χτες από τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ. «Η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και το σχέδιο που εκπονείται είναι θεμέλιο για μία νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι το σχέδιο φέρνει ανεργία και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, με μόνη τους έγνοια τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο στην «πράσινη Ενέργεια».

Για ένα «πολυεπίπεδο, ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, παραπέμποντας βασικά στα προνόμια που διασφαλίζουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα σπεύσουν να τοποθετηθούν στην περιοχή, με βασικό αντικείμενο τις ΑΠΕ.

Αλλωστε, όπως διαχέεται από το Μαξίμου, το εν λόγω «αναπτυξιακό σχέδιο» - η παρουσίαση του οποίου θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη - θα προβλέπει επενδύσεις στους τομείς της «πράσινης Ενέργειας», της «έξυπνης γεωργίας», του «βιώσιμου Τουρισμού», της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας, της ψηφιακής οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Σχεδιάζουν η χρηματοδότηση του σχεδίου να γίνει από πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης» («Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»), του ΕΣΠΑ, από τον λεγόμενο λιγνιτικό πόρο, από το «Πράσινο Ταμείο», από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από επενδύσεις της ΔΕΗ και από ιδιωτικούς πόρους. Για την προσέλκυση επενδύσεων συζητείται η «θέσπιση ειδικών κινήτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ