Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των εκατοντάδων απολυμένων στα αεροδρόμια

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους απολυμένους εργαζόμενους στα αεροδρόμια καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας, με αφορμή την απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

«Ολα καλά» για κυβέρνηση - ΣΕΠΕ μετά τις «εξηγήσεις» της μεγαλοεργοδοσίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι δυόμιση μήνες μετά την Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος για τις απολύσεις 480 εργαζομένων, οι οποίοι δούλευαν για χρόνια στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνεχόμενα, τις οποίες η εργοδοσία «έληξε»... όλως τυχαίως (!) με την έναρξη της πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι στην περίπτωση των εταιρειών στο αεροδρόμιο της Αθήνας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) «δεν δύναται να διαπιστώσει παράβαση περί ανακριβών πληροφοριών ή στοιχείων από τον εργοδότη» και δηλώνει πως για «κάθε περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης αρμόδια να κρίνουν είναι τα αστικά δικαστήρια». Αυτή είναι η... «προστασία των εργαζομένων» που διαφημίζει το υπουργείο Εργασίας! Και όλα αυτά όταν στον πρώτο έλεγχο των καταγγελιών των εργαζομένων, το ΣΕΠΕ διαπίστωνε ανακρίβειες στις συμβάσεις και ότι «δεν τηρήθηκε ο έγγραφος τύπος των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου», για να αποφανθεί στη συνέχεια πως οι «εξηγήσεις» που έδωσαν οι εργοδότες ήταν επαρκείς και δεν προκύπτει ζήτημα...

Οσον αφορά μάλιστα την εργατική διαφορά που ζήτησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μετά το σχετικό αίτημα έξι εργαζομένων, το υπουργείο απαντά πως «η συνάντηση θα ορισθεί εφόσον ενεργοποιηθεί και πάλι αυτή η υπηρεσία...»! Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι την ίδια ώρα που η εργοδοσία ξεσαλώνει, η κυβέρνηση όχι μόνο έχει νομοθετήσει και έχει δώσει «πράσινο φως» για την κλιμάκωση της επίθεσης, αλλά «παγώνει» ακόμα και την πραγματοποίηση συνάντησης περί εργατικών διαφορών!

Αντίστοιχα και στην περίπτωση των απολύσεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αφού παρατίθενται μια σειρά από διαπιστώσεις, μέσα από μια γραφειοκρατία «ελέγχων» και «επικοινωνιών» του ΣΕΠΕ με τις εργοδότριες εταιρείες, η απάντηση που δίνεται από το υπουργείο είναι πως από τις επιχειρήσεις «ζητήθηκαν διευκρινίσεις» και «ως εκ τούτου η υπόθεση είναι σε εξέλιξη»...

Καταγγελία από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο Αθήνας

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και την απάντηση του υπουργείου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας σημειώνει:

«Ολο αυτό το διάστημα το υπουργείο Εργασίας κράτησε "σιγήν ιχθύος" στα αιτήματα των εργαζομένων και των απολυμένων προκειμένου να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους και για την επαναπρόσληψή τους. Εδωσε όμως όλο τον απαραίτητο χρόνο στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο, τις αεροπορικές εταιρείες "Aegean" και "Sky Express" καθώς και τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των "Swissport" και "SkyServ" που απέλυσαν 480 εργαζόμενους στην Αθήνα και εκατοντάδες άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αφού πέρασαν 3 μήνες πολύ δύσκολοι για την επιβίωση των απολυμένων και των οικογενειών τους, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας δεν δόθηκε ούτε καν το επίδομα των 800 ευρώ (...) Συνειδητά ο υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, συγκαλύπτει τις απολύσεις των εργαζομένων και τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο, αλλά και σε μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους. Με Προεδρικά Διατάγματα και ΚΥΑ, με αντεργατικούς νόμους κρατούνται όμηροι χιλιάδες εργαζόμενοι».

Πλέον, και «με το πρόσφατο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι αεροπορικές και οι υπόλοιπες εταιρείες στο αεροδρόμιο τρίβουν τα χέρια τους, έχουν επιβάλει με τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας εκ περιτροπής εργασία, την τηλεργασία από το σπίτι, δραματικές μειώσεις στους μισθούς με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Δηλαδή, να μας φέρνουν για δουλειά όποτε και όπως θέλουν. Χτυπώντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Ενώ φτάνουν ακόμα και στο σημείο να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ορισμένου χρόνου την ώρα που υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι σε αναστολή».

Καταγγέλλοντας την «άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμιά μείωση μισθού, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Να καταργηθούν το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι συνεχείς ανανεώσεις που προβλέπονται από το ΠΔ 81/2003 και την παράγραφο 40 του ν.3986/11 και οι ΠΝΠ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακύρωση κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες, Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ. Οχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

Τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο να συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση των Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού στο Σύνταγμα.

Εργασιακή ζούγκλα και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Την ίδια στιγμή, την εξαθλίωση στην οποία καταδικάζουν κυβέρνηση, αεροπορικοί και τουριστικοί όμιλοι τους 2.500 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της πόλης καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεσαλώσει», σημειώνει και εξηγεί: «Μετέτρεψαν συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, υποχρέωσαν υπαλλήλους να καταναλώσουν την κανονική τους άδεια, ανάγκασαν άλλους που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και βέβαια κατάργησαν κάθε ειδικότητα, μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε "γενικών καθηκόντων", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την ασφάλεια των πτήσεων». Την ίδια ώρα, οι εποχικοί εργαζόμενοι «περιμένουν με αγωνία στο ακουστικό τους» χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα πιάσουν δουλειά. Από τις περικοπές δεν γλίτωσαν ούτε τα «κουπόνια», οδηγώντας σε μείωση έως και 20% τους μισθούς των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ