Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο μονόδρομος της ανάπτυξης

Στελέχη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας - ΕΛΤΑ», σημειώνουν ότι ο αυτοσκοπός της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και οι εσωτερικές αντιθέσεις των υπεύθυνων στελεχών, δεν οδήγησαν στην ανάπτυξη, αλλά στην αποδιοργάνωση και την καθημερινή απαξίωση του ΕΛΤΑ.

Οτι οι διοικούντες έχουν να παρουσιάσουν «επιτυχίες» μόνο στη λεγόμενη διαχείριση ανθρώπινων πόρων: Την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις ανατροπές κατακτήσεων, την κατάργηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, τα φαινόμενα εκβιασμών και τρομοκρατίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, τα φαινόμενα συναλλαγής, εξαγοράς συνειδήσεων και ρουσφετιού που θυμίζουν άλλες, «μαύρες» εποχές».

«Την ίδια ώρα», συνεχίζουν, «κερδοφόρα κομμάτια του ΕΛΤΑ (π.χ. οι Ταχυμεταφορές) με τη μορφή θυγατρικών εταιριών οδηγούνται στο ξεπούλημα. Η απαξίωση του ΕΛΤΑ, η μεθοδευμένη πορεία διάλυσης και αποδιοργάνωσής του, η υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του, η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, η εντατικοποίηση, η ανατροπή κατακτήσεων είναι μια διαρκής διαδικασία».

Διευκρινίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης διευκολύνει με κάθε τρόπο και με όποιο κόστος τη διείσδυση στο ΕΛΤΑ του ιδιωτικού, ξένου και ντόπιου, μεγάλου κεφαλαίου. Οτι εξυπηρετεί τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων. Οτι οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία, με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ, στήριξαν ουσιαστικά όλες τις επιλογές της διοίκησης και διευκόλυναν το καταστροφικό της έργο.

Στη «Δημοκρατική Συνεργασία» υπογραμμίζουν: «Οι εργαζόμενοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από τέτοιες ηγεσίες. Πρέπει να αντιδράσουμε, με την παρέμβασή μας να ανατρέψουμε αυτήν την αρνητική πορεία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον αγώνα μας. Γενικά, να επιδιώξουμε, ώστε να αποτελέσει κύριο στοιχείο του προσανατολισμού ενός αγωνιστικού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι τα προβλήματα των εργαζόμενων δε λύνονται χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με τις πολιτικές που τα δημιουργούν».

Εξηγούν πως η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, ταξικών χαρακτηριστικών των Σωματείων, της Ομοσπονδίας. Πως η αποτελεσματική δράση, η υπεράσπιση δικαιωμάτων, η προοπτική για ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων, δε συμβιβάζονται με ενισχυμένες, υποταγμένες κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Καταλήγουν ότι όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο ΕΛΤΑ, αλλά τα πλατιά λαϊκά στρώματα οφείλουν να εναντιωθούν σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Να αγωνιστούν για ένα 100% δημόσιο ταχυδρομείο με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ενα ΕΛΤΑ, η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του οποίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να «μετριέται» με τα κριτήρια της «ελεύθερης αγοράς» και του «εμπορικού κέρδους». Αλλά ένα ΕΛΤΑ που θα λειτουργεί με στόχο να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, μόνο στα πλαίσια, τους στόχους και τους σχεδιασμούς μιας λαϊκής οικονομίας, με κρατικο - κοινωνικό τομέα μεταφορών και επικοινωνιών μπορεί να επιτευχθεί. Που απαιτεί λαϊκή εξουσία.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ