Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ»
«Ανθρακες» για τα ΕΛΤΑ

Μόνο την ανάπτυξη του ΕΛΤΑ δεν έφερε το πολυδιαφημισμένο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ταχυδρομεία"» (ΕΠΤ). Το Πρόγραμμα που στήθηκε με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται ότι έδωσε τροφή σ' αυτούς που γνωρίζουν καλά πώς να ροκανίζουν κονδύλια. Για τους εργαζόμενους του δημόσιου Ταχυδρομείου, δεν έφερε καλύτερες μέρες. Μόνο χειρότερες, με τις αντεργατικές αποφάσεις κυβέρνησης και διοίκησης του οργανισμού.

Συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ αναφέρουν ότι πριν περίπου πέντε χρόνια, όταν έμπαινε σε εφαρμογή το ΕΠΤ, εκπονήθηκαν «μεγαλόπνοα» σχέδια κυβέρνησης, διοίκησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών για τον «εκσυγχρονισμό» του ταχυδρομείου. Σήμερα ο «θησαυρός» αποδεικνύεται «άνθρακες».

Το αρχικό εγγεγραμμένο ποσό ήταν 41 δισ. δρχ. Από τα μέχρι στιγμής δημοσιευθέντα στοιχεία, φαίνεται ότι εγκρίθηκαν 21 και απορροφήθηκαν 16. Πού πήγαν;

  • Αγοράστηκε οικόπεδο με «κτίσμα» για τη δημιουργία Κέντρου Διαλογής στον Αγιο Στέφανο. Δαπανήθηκαν 3 δισ. δρχ. Αγορά με πολλά ερωτηματικά. Από το Δεκέμβρη 1999 εκκρεμεί στα χέρια τακτικού ανακριτή, το κατηγορητήριο που είχε απαγγείλει ο εισαγγελέας Π. Αγγελόπουλος. Διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς τελέστηκαν αδικήματα (κακουργήματα και πλημμελήματα) από το ΔΣ του ΕΛΤΑ, το ΔΣ της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου, τη διαμεσολαβήτρια τράπεζα κ.ά.
  • Υπογράφτηκε σύμβαση αγοράς «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος» από την Intrasoft, κόστους 4,5 δισ. δρχ. Οπως τονίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων: Το έργο δεν εφαρμόζεται σε καμία υπηρεσία του ΕΛΤΑ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ΕΛΤΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί έσοδα, δαπάνες, ΦΠΑ, μισθοδοσία, διαθέσιμα, ό,τι περνάει από το νέο Σύστημα. Οτι έχει παραδοθεί από την Intrasoft μόνο ο κεντρικός πυρήνας του Συστήματος και όχι τα αναγκαία υποσυστήματα.

Εργαζόμενοι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση εξηγούν: Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση παραλαβής του Συστήματος, η συλλειτουργία όλων των υποσυστημάτων. Δεν μπορεί να αφαιρεθούν ή να προστεθούν απαιτήσεις πέρα από αυτές που ρητά αναφέρονται στη Σύμβαση. Η παραλαβή απαιτεί πλήρη λειτουργία όλων των υποσυστημάτων με πραγματικά δεδομένα, όχι σε εργαστηριακό περιβάλλον και σε πιλοτική λειτουργία. Το συνολικό κόστος των υποσυστημάτων, αν αγοράζονταν χωριστά, εκτιμιέται ότι είναι μικρότερο από το ύψος των 4,5 δισ. δραχμών της Intrasoft. Μέχρι σήμερα έγιναν παραβιάσεις του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της σύμβασης, με ευθύνες της εταιρίας και της διοίκησης του ΕΛΤΑ, ενώ η προσωρινή παραλαβή προηγήθηκε της πιλοτικής λειτουργίας.

Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γ. Ζορμπάς έχει ζητήσει να γίνει ενδελεχής προδικαστικός έλεγχος και να αναζητηθούν ευθύνες. Κατά πληροφορίες, το ΔΣ του ΕΛΤΑ σκόπευε να εγκρίνει τυπικά την παραλαβή του στις 30/11 αλλά δεν το έκανε. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι των επιτροπών οριστικής παραλαβής «προβληματίζονται» να παραλάβουν το έργο.

  • Λειτούργησε το ΚΕΚ ΕΛΤΑ για την εκπαίδευση προσωπικού. «Δαπανήθηκαν 3,5 δισ. δρχ. Πάνω από 1 δισ. διατέθηκαν για πληρωμές καθηγητών Πανεπιστημίων και υπαλλήλων του ΕΛΤΑ, σε ατέλειωτους κύκλους σπουδών. Οι εργαζόμενοι "σωρεύουν" γενικές γνώσεις άσχετες με την επαγγελματική τους ενίσχυση», αναφέρουν στα ΕΛΤΑ.
  • Προσλήφθηκε «Σύμβουλος Ανάπτυξης» («Αγγλικά Ταχυδρομεία»), για να «βοηθήσει» με τις τεχνικές συμβουλές τους. Δαπανήθηκαν 1,5 δισ. δρχ. «Ο "Σύμβουλος" αποχώρησε και μας άφησε την... "τεχνογνωσία" του», σημειώνουν οι συνδικαλιστές.
  • Τέλος, έγιναν πολλές μελέτες όπως «Μελέτη νέου κοστολογικού μοντέλου», «Νέος υπηρεσιακός οργανισμός» και άλλες, εκ των οποίων ουκ έστιν αριθμός.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τη γαλλική Le Post και τον εγχώριο συνεργάτη της, τον «Φτερωτό Ερμή» (συμφερόντων Λαμπράκη, Κόκκαλη και Εθνικής Τράπεζας) για να τους παραδώσει μέχρι και 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές. Ολ' αυτά φανερώνουν ένα ακόμη στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων μέσω των οποίων ενδυναμώνεται το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ