Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανέξοδες απειλές στο φόντο της ακρίβειας

Οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πάντως δεν τόλμησε να αποκρύψει τις τάσεις αισχροκέρδειας στην αγορά

Σε λεονταρισμούς περί επιβολής προστίμων και δημοσιοποίησης των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν με ή χωρίς πρόσχημα το ευρώ επιδόθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αγορά της Βαρβακείου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. θεοδώρου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στην ουσία, ο υπουργός επιχείρησε, κάνοντας χρήση ανέξοδων απειλών, να εντυπωσιάσει και να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές από την πραγματικότητα της ακρίβειας που είναι «ένα το κρατούμενο» για τα λαϊκά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση στην πράξη με την πολιτική της έχει απεμπολήσει -ελέω «ελεύθερης αγοράς»- τις δυνατότητες παρέμβασης ενάντια στην αισχροκέρδεια, παρ' όλο που όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη διαπιστώσει ότι μεγάλες λιανικές επιχειρήσεις αισχροκερδούν. Βέβαια, στο διά ταύτα δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ελπίδα» ότι πρόκειται για «μεμονωμένα φαινόμενα» και ότι «το γενικότερο κλίμα είναι καλό».

Σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε ασφαλώς την... ικανοποίησή του για τις τιμές των κρεάτων, ισχυριζόμενος ότι είναι μέχρι και 10% χαμηλότερες από πέρσι. Δε δίστασε, μάλιστα, να προβεί και στην προκλητική διαπίστωση ότι «οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι», που, μπορεί και κάποια κρέατα να είναι εκατό ή και διακόσιες δραχμές φθηνότερα από πέρσι, πράγμα το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα για τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου στο ίδιο μήκος κύματος κάλεσε τους καταναλωτές να... ψωνίσουν ανάλογα με το πορτοφόλι τους, λέγοντας ότι «υπάρχουν τιμές για όλα τα νοικοκυριά, για κάθε τσέπη» και εναπέθεσε στις... «άγιες μέρες» τις «ελπίδες» του «να πάνε όλα καλά».

Για την ακρίβεια, οι τιμές στα κρέατα χτες στη Βαρβάκειο κυμαίνονταν στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή γαλοπούλα πωλούνταν στις 2.200 - 2.600 δρχ. το κιλό, η εισαγωγής νωπή από την Ιταλία στις 1.100 - 1.300 και η κατεψυγμένη Γαλλίας στις 1.000 δρχ. το κιλό. Το ντόπιο αρνί και το κατσίκι πωλούνταν προς 2.500 - 3.000 δρχ., το χοιρίδιο γάλακτος στις 2.600 δρχ. και το γουρουνόπουλο στις 1.900 - 2.200 δρχ. Επίσης, το αγριογούρουνο πωλούνταν στις 3.500 - 4.000 δρχ. το κιλό, η γίδα στις 1.500, το χοιρινό μπούτι στις 1.450 δρχ. το κιλό, η συκωταριά στις 1.500 δρχ., η μοσχαρίσια σπάλα προς 1.400 δρχ. και οι χοιρινές μπριζόλες στις 1.000 δρχ. το κιλό.

Οσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, ήταν φανερό το έλλειμμα επάρκειας ειδικά στα πράσινα κηπευτικά λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ενώ οι τιμές κινούνται πλέον σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Ας σημειωθεί, δε, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι τα πράγματα δε θα είναι καλύτερα τις επόμενες μέρες, και σημειώνουν ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν εισαγωγές, καθώς υπάρχει πρόβλημα σε πολλές χώρες. Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί στα κηπευτικά είναι το γεγονός ότι στη Βαρβάκειο στις 11.30 το πρωί δεν είδαμε ούτε για δείγμα σπανάκι και καρότα, ενώ τα λιγοστά μαρούλια πωλούνταν μέχρι και 350 δρχ. το ένα. Σε λαϊκές αγορές όπου οι υπηρεσίες του υπουργείου «εντόπισαν» σπανάκι, αυτό πωλούνταν μέχρι και 1.000 δρχ. το κιλό, το ίδιο και φρέσκα κρεμμυδάκια που πωλούνταν στις 800 - 1.000 δρχ. το κιλό. Από τα άλλα κηπευτικά, οι πατάτες ήταν στις 150 - 250 δρχ. το κιλό, οι ντομάτες στις 300 - 650 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια στις 160 - 200 δρχ., τα λεμόνια πωλούνταν προς 250 - 300 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια προς 100 - 500 δρχ. και τα μήλα προς 200 - 600 δρχ. το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ