Τετάρτη 15 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ως «παράνομες» τις κινεζικές διεκδικήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «παράνομες» τις «εδαφικές διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ προασπίζονται μια ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού. Σήμερα, ενισχύουμε την πολιτική των ΗΠΑ σε μια ζωτικής σημασίας και διεκδικούμενη περιοχή αυτής της περιφέρειας: Στη ΝΚΘ».

«Το λέμε καθαρά: Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου σε υπεράκτιους πόρους στο μεγαλύτερο μέρος της ΝΚΘ είναι εντελώς παράνομες, όπως και η εκστρατεία εκφοβισμού που διεξάγει για να τους ελέγξει», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πομπέο επιλέγει να αναφερθεί και σε απόφαση που είχε εκδώσει το διεθνές Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης το 2016 για διαφωνία Κίνας - Φιλιππίνων και η οποία δεν είχε καταλήξει ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας για «ιστορικά δικαιώματα» στην περιοχή δεν έχουν νομική βάση. «Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και έχει εκτελεστότητα για τα δύο μέρη», είπε ο Πομπέο και έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι «ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να μεταχειρίζεται τη ΝΚΘ σαν να επρόκειτο για τη θαλάσσια αυτοκρατορία της».

Την πρώτη αντίδραση του Πεκίνου διατύπωσε η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, που κατήγγειλε τις ΗΠΑ για «εντελώς αδικαιολόγητα» σχόλια, επισημαίνοντας ότι η κινεζική πλευρά «εναντιώνεται σθεναρά» στη νέα αυτή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κινεζική πλευρά σημείωσε επίσης ότι ο Πομπέο «σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια» με τη νέα του τοποθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ