Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πτώση του τζίρου ακόμα και κατά 90% για τους αυτοαπασχολούμενους

Αδεια τα μαγαζιά...
Αδεια τα μαγαζιά...
Σφοδρό είναι το χτύπημα που δέχονται και οι αυτοαπασχολούμενοι στο νησί. Ο Γιάννης Χατζηπαναγιώτης έχει τουριστικό κατάστημα δερμάτινων ειδών στη Χερσόνησο. Οπως λέει ο ίδιος, «ο τζίρος έχει πέσει κατά 90%. Με 20, 30 ή 50 ευρώ τη μέρα είσπραξη, το μόνο που κάνουμε είναι να εξασφαλίζουμε ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε λογαριασμούς, προμηθευτές, ή επιταγές. Το μαγαζί αυτό, για να μπορέσει να επιβιώσει, πρέπει να κάνει τη μέρα τζίρο πάνω από 200 ευρώ. Ενα 15% δεν έχει ανοίξει, αλλά και αυτοί που ανοίξαμε φυτοζωούμε. Εμφάνισαν ως "βοήθεια", τα 800 και τα 500 ευρώ, που μας έδωσαν, όχι σε όλους, όμως είχαν μείνει τόσο πολύ πίσω το ρεύμα στο σπίτι, οι λογαριασμοί σε νερό και τηλέφωνο που τα καταθέσαμε όλα εκεί. Ολα τα άλλα που λένε για δάνεια, αναστολή πληρωμών, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου και λοιπά είναι κοροϊδία. Είμαστε εντελώς αβοήθητοι. Τα δίνουν όλα στους μεγάλους ομίλους: Επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, τα πάντα με πρόσχημα ότι αν δεν ανοίξουν αυτοί δεν θα δουλέψουμε και εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι. Τους μεγάλους, στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, σε όλους τους κλάδους».

Οπως ο ίδιος σημείωσε, η μόνη έστω ελάχιστη ανακούφιση θα ήταν η κατάργηση των φόρων, η αναστολή και απαλλαγή από τις υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, κατάργηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ακατάσχετο, αφορολόγητο όριο κ.λπ.

Ο Γ. Χατζηπαναγιώτης
Ο Γ. Χατζηπαναγιώτης
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες στον Αγ. Νικόλαο, όπου κυριαρχούν τα άδεια μικρομάγαζα, κυρίως στον Επισιτισμό. Ο Γιώργος Δημουλάς που διατηρεί ζαχαροπλαστείο στο λιμανάκι του Αγ. Νικολάου θα πει: «Ούτε να το φανταστούμε δεν θα μπορούσαμε αυτό που συμβαίνει. Η προηγούμενη κρίση εμάς εδώ δεν μας επηρέασε τόσο γιατί είχαμε να κάνουμε με ξένους τουρίστες. Τώρα όμως πρόκειται για κατάσταση πρωτόγνωρη. Ολη η Κρήτη λίγο - πολύ στηρίζεται στον Τουρισμό. Πήγαν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με τα 800 ευρώ. Τι να πρωτοπληρώσουμε; Πού θα τα βρει ο κόσμος; Και τώρα να έρθει τουρισμός πάλι δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σπασμένα. Να δώσουν και σε εμάς αυτά που έδωσαν στους μεγάλους ομίλους. Ολο και περισσότεροι πάντως εδώ καταλαβαίνουν ότι δεν πάει άλλο με αυτήν την πολιτική. Το "τουριστικό θαύμα" αφήνει τους αυτοαπασχολούμενους εκτεθειμένους, όχι τους μεγάλους ομίλους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ