Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν χθες, σε πανηγυρική συνεδρία, τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Στην Τάξη των Γραμμάτων - Καλών Τεχνών, το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στο θέατρο. Το Χάλκινο Μετάλλιο στον διδάκτορα Αθανάσιο Ριζάκη, για το σύνολο του έργου στον τομέα της Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το Βραβείο της Ακαδημίας (1 εκατ. δρχ.) σε νέους καλλιτέχνες, έλαβε ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης. Το Βραβείο Ελένης Μυκονίου (1 εκατ. δρχ.) στον πιανίστα Δημήτρη Καρύδη. Επαινος απονεμήθηκε στον πιανίστα Παναγιώτη Γώγο.

Βραβεία έλαβαν: Το τετράτομο «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική 16ος - 20ός αιών» (εκδόσεις «Μέλισσα»). Το Ελληνικόν Ωδείον Παράρτημα Πύργου - Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς». Ο Θωμάς Παπαδόπουλος για το βιβλίο του «Βιβλιοθήκες Αγίου Ορους, Παλαιά Ελληνικά Εντυπα». Ο ζωγράφος Χρίστος Καράς για το σύνολο της προσφοράς του. Ο Ζέφυρος Καυκαλίδης για το βιβλίο του «Στέφανος Ξένος, Σκηνές από το δράμα του ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση (1821 - 1894)». Η Νάσα Παταπίου για το βιβλίο της «Το Προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας στην Κύπρο 1800 - 1807 και ο Πρόξενος Παναγής Αγνελάτος».

Τα βραβεία Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκαν: Για ποιητικό έργο (2 εκατ. δρχ.) στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη για το σύνολο του έργου του. Για πεζό έργο (2 εκατ. δρχ.) στην Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημα «Κουστούμι στο χώμα». Για δοκίμιο (2 εκατ. δρχ.) στον Ζήσιμο Λορεντζάτο για το σύνολο του έργου του. Για έργο παιδικής λογοτεχνία (2 εκατ. δρχ.) στην Ξένια Καλογεροπούλου για την προσφορά της στο παιδικό θέατρο.

Στην Τάξη Θετικών Επιστημών, το Χάλκινο Μετάλλιο απονεμήθηκε στον Φαίδωνα Φέσσα και το Βραβείο Ακαδημίας στον Δημήτριο Λουκόπουλο για τη συμβολή τους στην εξάλειψη της Μεσογειακής Αναιμίας στη χώρα μας.

Στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, το Χρυσό Μετάλλιο απονεμήθηκε στο Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για την πολιτισμική προσφορά του. Το Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού (1,5 εκατ. δρχ.) στον Χρήστο Τερέζη για την εργασία του «Στοιχεία επιστήμης και δικαίου στους νόμους του Πλάτωνα». Το Βραβείο Μαρίας Οικονόμου - Τσακίρη (1 εκατ. δρχ.) στον πυροσβέστη Ιωάννη Κράγια, που έχασε τη ζωή του (12/5/2001) για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Βραβείο απονεμήθηκε στους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στη θάλασσα (Antonio Vaccari, Παναγιώτη Καταβέλη, Σοφία Μπεφόν, Γεώργιο Λεβεντζώνη), οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν άλλες ζωές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ