Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάκριση θεατρικών συγγραφέων

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικών Εργων για το 2001. Απονέμονται τα εξής βραβεία: Στο διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού έργου απονέμεται το Β` Βραβείο στον Γιώργη ΧριστοφιλάκηΔιπλή πτώση»). Το χρηματικό έπαθλο είναι 1.500.000 δραχμές. Το Γ` βραβείο από κοινού στους: Ιωάννη ΛυμτσιούληThe virus ή Το μεθύσι του Νώε») και Στέλλα Βογιατζόγλου («Τσικλιντάν»). Το χρηματικό έπαθλο είναι 1.000.000 δρχ. και μοιράζεται στους ως άνω βραβευθέντες. Το Α` Βραβείο του διαγωνισμού αυτού δεν απονέμεται.

Η Επιτροπή (Δημήτρης Κεχαΐδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Αρμένης, Γιάννης Μαργαρίτης, Ηρακλής Λογοθέτης) κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις: «Θεωρεί κατ' αρχήν ενθαρρυντική τη διαπίστωση της ευρείας συμμετοχής στο φετινό διαγωνισμό, όπως και το γεγονός ότι παρουσιάζεται μεγάλη θεματολογική ποικιλία, που καλύπτει διάφορα θεατρικά είδη, τάσεις και ρεύματα, κάτι που απέφερε μερικές αξιόλογες προσπάθειες που αναβάθμισαν την ποιότητα του διαγωνισμού και έδωσαν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να επιλέξει και να βραβεύσει κάποια απ' αυτά».

Στο διαγωνισμό Νέων Θεατρικών Συγγραφέων, απονέμεται το Β` Βραβείο στον Αντώνη Κούφαλη («Το σπίτι με τα δώρα»). Το χρηματικό έπαθλο είναι 1.500.000 δρχ. Το Γ` Βραβείο στον Κωνσταντίνο Κούφαλη («Μη σκαλίζεις την άμμο»). Το χρηματικό έπαθλο είναι 1.000.000 δρχ. Το Α` Βραβείο του διαγωνισμού αυτού επίσης δεν απονέμεται.

Η Επιτροπή (Σωτηρία Ματζίρη, Ανδρέας Στάικος, Πέπη Οικονομοπούλου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Νίκος Διαμαντής) θεωρεί ότι «στα έργα των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων εξακολουθούν να εμφανίζονται μόνιμα συμπτώματα της συγγραφικής θεατρικής και θεματολογικής αφέλειας και αδεξιότητας».

Στο διαγωνισμό Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Εργου δεν απονέμεται και πάλι κανένα βραβείο. Η Επιτροπή (Ζωρζ Σαρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δηώ Καγγελάρη, Σοφία Ζαραμπούκα, Γιάννης Καλατζόπουλος) θεωρεί ότι «τα κείμενα χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειώδους θεατρικής δομής, χαμηλό γλωσσικό επίπεδο και διδακτισμό. Το ύφος και η αισθητική παραπέμπουν σε παραμύθια παρωχημένων εποχών και άλλης παιδαγωγικής άποψης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ