Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τα επόμενα μέτρα για το κεφάλαιο

Με κύριο θέμα τα 72 δισ. ευρώ που προορίζονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για τους επιχειρηματικούς ομίλους συνεδρίασε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η «αξιοποίηση» των πόρων θα γίνει βάσει του προσχεδίου έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας (επιτροπή Πισσαρίδη), που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προβλέπει μια σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ενημέρωσε ότι το σχέδιο αυτό θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί ειδικό «σχήμα» που θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής, εξειδικεύοντάς τις παράλληλα ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης, συγκεκριμένα μια πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, που θα επιβλέπει την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πέφτει το ρευστό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Και παραπέρα θα στηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις «πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» («πράσινη ανάπτυξη», ψηφιακή πολιτική, απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, υποδομές, παραγωγικός μετασχηματισμός, ιδιωτικές επενδύσεις).

Οι πρώτες συνεδριάσεις θα αρχίσουν αρχές της βδομάδας, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωση της σύνταξης του «Σχεδίου Ανάκαμψης» μέχρι τον Οκτώβρη, ώστε να το καταθέσει στην Κομισιόν.

Παραπέρα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν προς κατάθεση νομοσχέδια, όπως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αυστηροποιεί τη διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως επίσης αυστηροποιείται η χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Συζητήθηκε ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010» (ο νόμος αφορά «ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων»), οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15/6/2021. Προβλέπει υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, με έκδοση αποφάσεων εντός έξι μηνών. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μέτρο κατά των «στρατηγικών κακοπληρωτών», στην πράξη θα σφίξει τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά.

Τέλος, έγινε «αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα», λόγω κορονοϊού. Αναφέρουν ότι στο τρίμηνο 4/5 - 30/7 είχαμε «σχετικά περιορισμένη επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος» και «εξίσου περιορισμένη βελτίωση στο οικονομικό», εκτιμώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και από την άλλη τους πόρους που κατευθύνονται για την ενίσχυση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ