Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
«Μπλακ άουτ» το... κέρδος για το λαό

Ανήμερα τα Χριστούγεννα διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες του ξεπουλήματος

Απρόβλεπτες θα ήταν οι διαστάσεις και οι συνέπειες του μπλακ - άουτ που σημειώθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων, αν εκείνη την ώρα η κατανάλωση ρεύματος, ήταν, έστω και οριακά μεγαλύτερη, όπως είναι εύλογο να γίνεται τέτοιες ημέρες. Το γεγονός, ότι η κατανάλωση τη στιγμή του ατυχήματος - που έθεσε εκτός λειτουργίας τις 5 μονάδες παραγωγής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τις 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και μία μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου - ήταν περίπου στα 5.600 μεγαβάτ, όσα δηλαδή μια συνηθισμένη ημέρα, φαίνεται να έσωσε την κατάσταση από ένα γενικευμένο μπλακ άουτ και την κατάρρευση του συστήματος. Βέβαια, παράγοντες της ΔΕΗ, μπορεί να αναφέρουν ότι το γεγονός ήταν τυχαίο, ωστόσο, αυτοί γνωρίζουν πολύ περισσότερο από τον καθένα, ότι τα συνεχή μπλακ άουτ της ΔΕΗ, που τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν γίνει καθεστώς, άλλοτε στις ίδιες και, άλλοτε σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, οφείλονται αποκλειστικά στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Το ξέρουν όλοι και ανακοινώνεται επισήμως ότι η ΔΕΗ, Ανώνυμη Εταιρία πλέον, έχει μπει στο κυνήγι του κέρδους των ιδιωτών, παγώνοντας επενδύσεις, μειώνοντας το προσωπικό, σε σημείο, που να μην πραγματοποιεί τις απαραίτητες συντηρήσεις των σταθμών παραγωγής και των δικτύων, με αποτέλεσμα την επισφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας. Το δίκτυο μεταφοράς, δε, με απόφαση της κυβέρνησης, το έχει παραδώσει στο ΔΕΣΜΗΕ - επίσης ανώνυμη εταιρία. Την ίδια στιγμή, που γίνονται αυτά, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώνουν ότι πλέον η ΔΕΗ ΑΕ μοιράζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στους ιδιώτες.

Πέρα, από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που ταλαιπώρησε για σχεδόν μία ώρα τη μισή περίπου χώρα, είναι πολύ σοβαρό και το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε τρομακτικής έκτασης έκρηξη που θα μπορούσε να τινάξει ολόκληρο τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες, και σε ανθρώπινα θύματα. Η παραλίγο τραγωδία, ανήμερα των Χριστουγέννων, αποσοβήθηκε από το προσωπικό του σταθμού που με αυτοθυσία αποσύνδεσε τη ροή υδρογόνου και τελικά κατάφερε να βγάλει το υδρογόνο από τη γεννήτρια που είχε υποστεί βλάβη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν σημειώθηκε έκρηξη σε μετασχηματιστή προστασίας εντάσεως στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, που ελέγχει την τροφοδοσία του δικτύου με ρεύμα που παράγει η μονάδα 4 του ΑΗΣ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει ο προστατευτικός διακόπτης και να πάει μεγάλη τάση στη γεννήτρια, που πήρε πολλές στροφές, με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί και να υποστεί βλάβη και να ξεσπάσει φωτιά στη μονάδα 2. Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και διεξάγεται σχετική έρευνα για το σκοπό αυτό.

Οσο για τα αίτια της έκρηξης στο μετασχηματιστή συνδικαλιστές της ΔΕΗ τονίζουν ότι, πέρα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αυτή οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στην κακή συντήρηση των μονάδων. Ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, μας δήλωσε ότι η επικίνδυνη αυτή πρακτική αποβλέπει «στο να μειωθεί περισσότερο το κόστος λειτουργίας για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την επιχείρηση».

Το νέο αυτό σοβαρό ατύχημα, το πέμπτο αυτόν το χρόνο, και ο μεγάλος κίνδυνος που παρουσιάστηκε για μια βιβλική καταστροφή, θέτει επιτακτικά επί τάπητος το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για άμεση πρόσληψη νέου προσωπικού, την αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας και την πλήρη και τακτική συντήρηση όλου του εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ