Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φήμες για κατάληψη ιρανικού τάνκερ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε χτες άμεσα στις πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων «Fars» πως αξιωματικοί του πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι του Καράτσι μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το σκάφος που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στο Πακιστάν κατελήφθη μετά από εντολή της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα αμερικανικών πιέσεων και απειλών περί αντιποίνων που προβλέπονται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών σε ξένες χώρες που αψηφούν το αμερικανικό εμπάργκο και αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη.

Βασική πηγή διοχέτευσης της πληροφορίας περί κατάσχεσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου φέρεται ο Πακιστανός γερουσιαστής Ρέχμαν Μάλικ.

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις, δίχως φανερό αποτέλεσμα, στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πασχίζοντας να πετύχουν την παράταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν που εκπνέει τον Οκτώβρη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ούτε καν τις 9 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να αναγκαστούν να ασκήσουν βέτο η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν τέτοια δυνατότητα ως μόνιμα μέλη του σώματος. Ανέφεραν επίσης πως απέτυχε η προσπάθεια που κατέβαλαν οι πρέσβεις Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με εναλλακτική πρόταση για να πείσουν Ρωσία και Κίνα να υποστηρίξουν το εμπάργκο.

  • Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα πως εντόπισε και εξάρθρωσε δίκτυο κατασκόπων από τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ισραήλ και ευρωπαϊκών χωρών που υποστηριζόταν από υπαλλήλους στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ