Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο η επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την περιοδεία του σε χώρες - «συμμάχους» στην Κεντρική Ευρώπη ξεκίνησε από χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με πρώτο σταθμό την Τσεχία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Τόμας Πέτρζιτσεκ, και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Αντρζέι Μπάμπις, ενώ θα μιλήσει σε συνεδρίαση της Γερουσίας.

Χτες πραγματοποίησε μαζί με τον Τσέχο ΥΠΕΞ επίσκεψη στην πόλη Πίλζεν (φημισμένη για την παραγωγή μπίρας) στα δυτικά της χώρας, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο αφιερωμένο στον στρατηγό Τζορτζ Πάτον, ο οποίος ηγήθηκε των αμερικανικών στρατευμάτων που απελευθέρωσαν τη συγκεκριμένη πόλη το 1945. Οι αστικές δυνάμεις, αξιοποιώντας αυτήν τη βοήθεια, επιχειρούν να συκοφαντήσουν την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και της ΕΣΣΔ, που απελευθέρωσε την Πράγα και το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχοσλοβακίας. Ετσι και στην εκδήλωση που έγινε δεν έλειψαν οι κορόνες περί «κομμουνιστικής κατοχής».

Βασικός στόχος του Πομπέο είναι η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, η συζήτηση για ζητήματα ασφάλειας και κυρίως η στάση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα και ειδικά το ζήτημα των δικτύων 5G και της κινεζικής «Huawei». Ωστόσο η αστική κυβέρνηση της Τσεχίας, παρότι συμμετέχει ενεργά στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και σε όλες τις επεμβάσεις, διατηρεί σημαντικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, όσο και με την Κίνα. Ο Τσέχος ΥΠΕΞ, Τ. Πέτρζιτσεκ, χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ και ξεκινάμε από την κοινή θέση ότι ενδιαφερόμαστε να διατηρήσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία δύο μπλοκ, δεν θέλουμε επιστροφή σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις».

Ο Πομπέο σήμερα, Τετάρτη, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τσεχικών και αμερικανικών επιχειρήσεων τεχνολογίας για να συζητήσει για τα δίκτυα 5G, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό της Τσεχίας και τον Πρόεδρο της χώρας, Μίλος Ζέμαν, υπέρμαχο των καλών σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Αύριο Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία για τα ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G. Αύριο θα μεταβεί και στην Αυστρία για να συναντήσει τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ την Παρασκευή θα πάει στην Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ