Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Motion Team

Σε ηλικία 89 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μετά από πολυετή ασθένεια.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1931. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητής εκδόσεων. Ιδρυσε το λογοτεχνικό περιοδικό, τον εκδοτικό οίκο και τη Μικρή Πινακοθήκη με την επωνυμία «Διαγώνιος».

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1950 με την ποιητική συλλογή «Η εποχή των ισχνών αγελάδων». Ακολούθησαν άλλες εννιά συλλογές. Πέρα από την εξαιρετική ποίησή του, ο Ντ. Χριστιανόπουλος έχει προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ζωή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, ενώ έχει μελετήσει το ρεμπέτικο και ιδιαίτερα τον Τσιτσάνη.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής κ.ά.

Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερού μου - και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά - και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας»...

Τον Ιούνη του 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Φιλολογίας. Μέρος του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου δωρήθηκε προ τριετίας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ από τον συλλέκτη - συγγενή και μοναδικό διαχειριστή της πνευματικής κληρονομιάς του, Ιωάννη Μέγα. Τα δωρηθέντα αρχεία μετά την τεκμηρίωση, βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και αρχειοθέτησή τους θα είναι προσβάσιμα στους μελετητές και το κοινό και ηλεκτρονικά (http://www.lib.auth.gr) ενώ τα τεύχη του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαγώνιος» που εξέδιδε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος επίσης ψηφιοποιούνται και θα είναι προσβάσιμα και ηλεκτρονικά στο κοινό από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα γίνει αύριο Πέμπτη το πρωί, από τα νεκροταφεία της Αναστάσεως του Κυρίου (Θέρμη).

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά: «"Εφυγε", σήμερα (σ.σ. χτες), ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε ηλικία 89 χρόνων. Διακρίθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός.

Το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ