Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη φωτιά σε δάσος στον Ερημίτη Κέρκυρας

Ολη τη νύχτα της Κυριακής επιχειρούσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα σε δάσος στον Ερημίτη Αγίου Στεφάνου, στην Κέρκυρα. Η εικόνα της πυρκαγιάς χτες Δευτέρα ήταν καλύτερη. Με το φως της μέρας σηκώθηκαν και πάλι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ώστε να συνδράμουν στην πλήρη κατάσβεση.

Πρόκειται για την ίδια περιοχή που είχε επισκεφτεί τον περασμένο Ιούλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της τουριστικής επένδυσης αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων. Τότε, με αφορμή αντιδράσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί...».

Στην περιοχή, που είναι δύσβατη και με πυκνή βλάστηση, επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις (31 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη τύπου PZL) ενώ, όπως έγινε γνωστό, περισσότερα από 200 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. «Υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες της φωτιάς», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, πύραρχος Ν. Κολοβός.

Στις προσπάθειες των πυροσβεστών συμμετέχουν με υδροφόρες υπάλληλοι του δήμου Βόρειας Κέρκυρας, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και ομάδες εθελοντών. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα όσα είπαν αρμόδιες αρχές, υπήρχαν 5 ταυτόχρονες εστίες σε μεγάλη έκταση γύρω από τον Ερημίτη και έγιναν μεγάλες καταστροφές.

Φωτιές και σε άλλες περιοχές

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες και στην Πέτρα Λέσβου, στην περιοχή Καβάκι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούσαν 27 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, 1 ελικόπτερο, 2 αεροσκάφη, ενώ συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στις Ροβιές Εύβοιας. Εγινε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, επειδή έκαιγε κοντά σε σπίτια. Στην περιοχή επιχείρησαν 52 πυροσβέστες με 21 οχήματα της Πυροσβεστικής, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, 2 PZL και δύο «Καναντέρ».

Την ίδια μέρα, πυρκαγιά ξέσπασε και στην ορεινή Νάξο, στην περιοχή Σκαδός. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, που δυσχέραιναν το έργο των 9 πυροσβεστών οι οποίοι επιχειρούν με 4 οχήματα και υδροφόρες των ΟΤΑ. Από αέρος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχείρησαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά Μέσα, είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους του Σκαδού να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν το χωριό, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν. Σημειωτέον, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι είναι η δεύτερη φορά που ξεσπάει πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Δεμάτι Αρκαλοχωρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ελικόπτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ