Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΥΠΕΞ
Επίσημες επαφές σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, που αναμένεται να έχει επίσημες επαφές σε Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία.

Αναφερόμενος στην περιοδεία ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι είναι η πρώτη του Κινέζου υπουργού που γίνεται στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κάτι που «αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνουν οι δύο πλευρές στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ». Πρόσθεσε δε ότι η περιοδεία έχει στόχο «να ακουστεί μια κοινή φωνή υπέρ της προστασίας της πολυμέρειας» αλλά και «της συνεργασίας απέναντι στην επιδημία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιοι βιομηχανικοί δίαυλοι και οι δίαυλοι προμήθειας». Ανάμεσα σε άλλα ο Ζάο αναφέρθηκε στην 22η Σύνοδο Κίνας - ΕΕ που έγινε τελικά διαδικτυακά (και χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, καταγράφοντας σοβαρές διαφωνίες αλλά και συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών) ως απόδειξη διαύλων επικοινωνίας υψηλού επιπέδου που οι δύο πλευρές διατήρησαν στη διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι Πεκίνο και Βρυξέλλες θα μπορέσουν να τοποθετηθούν από κοινού για την υπεράσπιση της πολυμέρειας και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος ειδικά στον πρώτο σταθμό του Ουάνγκ, τη Ρώμη, ο Ζάο έσπευσε να θυμίσει ότι η Ιταλία είναι η πρώτη από τις χώρες του G7 που εντάχθηκαν στην κινεζική Πρωτοβουλία OBOR, τονίζοντας τις αυξημένες προσδοκίες του Πεκίνου για ολόπλευρη ενίσχυση των σινο-ιταλικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ