Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ιατρική διχογνωμία για τον Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται από το Σάββατο σε κωματώδη κατάσταση ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος, Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν χτες ότι οι ιατρικές εξετάσεις δείχνουν πως δηλητηριάστηκε, σε μια συνέχεια του θέματος που από την πρώτη στιγμή αξιοποιήθηκε από ΕΕ και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία.

«Τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή. «Η εξέλιξη της ασθένειας παραμένει αβέβαιη» και σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του, ιδίως στο νευρικό σύστημα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας κάλεσαν τις ρωσικές αρχές σε «διεξοδική διερεύνηση» ώστε «να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Πάντως οι Ρώσοι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ, όπου νοσηλευόταν ο Ναβάλνι προτού μεταφερθεί στη Γερμανία, ανακοίνωσαν χτες πως οι εξετάσεις δεν είχαν δείξει μέχρι τότε ίχνη δηλητηρίασης με αναστολείς της χολινεστεράσης, ούτε παρουσίασε συμπτώματα τυπικά τέτοιας δηλητηρίασης. Πρόσθεσαν ότι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα δείγματα του Αλ. Ναβάλνι με τους Γερμανούς γιατρούς για εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ