Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Νέες διαστάσεις μετά τις γερμανικές ανακοινώσεις για «δηλητηρίαση»

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέες διαστάσεις παίρνει διαρκώς η υπόθεση του αντιπολιτευόμενου Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι «χωρίς αμφιβολία δηλητηριάστηκε» με νευροτοξική ουσία «Νόβιτσοκ».

Η φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι αξιοποιείται ήδη για να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία σε ευρύτερα παζάρια που είναι σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο φόντο αυτών των εξελίξεων δυνάμωσαν οι φωνές (και στο εσωτερικό της Γερμανίας) που αντιτίθενται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nοrd Stream 2» που θα καταλήγει στη Γερμανία. Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και ακύρωση του έργου, ή πιο σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η Αγκ. Μέρκελ ανακοίνωσε πως η υπόθεση θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ αρνήθηκε ανάμειξη του θέματος με κυρώσεις κατά του αγωγού «Nord Stream 2».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ρωσία έχει σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει και η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων για αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για το θέμα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι «η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη... Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του». Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, σημείωσε πως η ΕΕ αξιώνει από τη Ρωσία να διεξαγάγει «διαφανή και εξαντλητική έρευνα», αλλά «για πιθανά αντίποινα ή κυρώσεις» υπογράμμισε πως «σ' αυτό το στάδιο, καμία έρευνα δεν δείχνει ποιος είναι υπεύθυνος».

Δηλώσεις καταδίκης του συμβάντος έγιναν και από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε πως «η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στο παρελθόν». Πάντως, η Επιτροπή Ανατολικών Υποθέσεων των Γερμανικών Επιχειρήσεων θεωρεί «λάθος να αντιδράσουμε στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες θα επιβαρύνουν περισσότερο «τις γερμανο-ρωσικές οικονομικές επαφές» και ζήτησε «τα αίτια της πράξης να αποσαφηνιστούν διεξοδικά και με διαφάνεια μαζί με τη Ρωσία».

Η Ρωσία

Εκ μέρους της Μόσχας, αντιδρώντας στις γερμανικές ανακοινώσεις περί δηλητηρίασης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «αν η ομοσπονδιακή καγκελάριος κάνει τέτοιες δηλώσεις, σημαίνει ότι διαθέτει κάποια σημαντικά αποτελέσματα των εξετάσεων».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «χωρίς να γνωρίζουμε τι είδους αποτελέσματα είναι αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε τη δική μας εκτίμηση». Υπενθύμισε πως ακόμη αναμένονται από τη Γερμανία πληροφορίες για τη νοσηλεία Ναβάλνι στο Βερολίνο και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στο γερμανικό ΥΠΕΞ «επίσης δεν παρουσίασαν στον πρέσβη μας συγκεκριμένα στοιχεία για δηλητηρίαση». Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στο Βερολίνο, οι πολυάριθμες αναλύσεις που του έγιναν δεν έδειξαν την ύπαρξη δηλητηριωδών ουσιών.

Επομένως, συνέχισε, «δεν υπάρχουν λόγοι για κατηγορίες κατά του ρωσικού κράτους», ενώ «κανείς στη Ρωσία δεν θα ωφελούνταν από μια τέτοια πράξη». Πάντως, η Ρωσία επιθυμεί να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Γερμανία και την Ευρώπη για το θέμα Ναβάλνι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κι ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση γύρω και από τις ισορροπίες στη χώρα του (βλέπε σχετικό θέμα), ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού υπέκλεψαν μια συνομιλία μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας, που δείχνει πως η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι είναι «κατασκευασμένη» και πως προτίθεται να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «δεν αποκλείω τίποτα». Αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι «μοιάζει με προβοκάτσια που αποσκοπεί στην αποτροπή της βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ», είπε ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν, χωρίς να μπορεί να πει «ποιος είναι πίσω από αυτό το σενάριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ