Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ομαλοποίηση» οικονομικών σχέσεων με σφραγίδα ΗΠΑ

Υπέγραψαν συμφωνία στον Λευκό Οίκο, ενώ η Σερβία μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία «ομαλοποίησης» των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής οι ηγέτες των δύο πλευρών, μετά από διαπραγμάτευση στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Τραμπ στα Δυτικά Βαλκάνια και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, παρόντος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι η Σερβία μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επίσης επιβεβαιώθηκε πως το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζει το Ισραήλ και δρομολογεί σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Νωρίτερα, πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ανέφεραν πως αρχικά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να περάσουν «διά της πλαγίας» όρο που προέβλεπε την αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών, αλλά αφαιρέθηκε λόγω αντιδράσεων.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φέρεται πως αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι ο προωθούμενος όρος συνιστά σαφή παραβίαση του σερβικού Συντάγματος, που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας, όπως κάνει άλλωστε και η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ψηφίστηκε μετά το τέλος της ΝΑΤΟικής επίθεσης, τον Ιούνη του 1999).

Πληροφορίες αλβανόφωνων ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της κοσοβάρικης πλευράς, πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Χότι, φάνηκε ικανοποιημένος από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Σύνοδος με την ΕΕ

Δείγμα των ανταγωνισμών που οξύνονται στα Δυτικά Βαλκάνια είναι και η κούρσα στην οποία επιδίδονται ΗΠΑ και ΕΕ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου, τις οποίες παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον και η Ρωσία.

Τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Α. Χότι, με στόχο τη διαπραγμάτευση πολιτικής συμφωνίας «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων, ώστε να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμα το διαβατήριο ένταξης στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ