Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινητικότητα των Αμερικανών στον απόηχο της συμφωνίας Ισραήλ - ΗΑΕ

Νέα ώθηση στο αντιλαϊκό παζάρι σε βάρος των Παλαιστινίων και όχι μόνο δίνουν οι διεργασίες με στόχο την (υπό αμερικανική «πρωτοβουλία») εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, μετά και από την ανακοίνωση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ισραήλ (13 Αυγούστου) για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής που μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» αλλά και του Ιράν που χαρακτήρισε το γεγονός «προδοσία» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού...

Η απόφαση ΗΑΕ και Ισραήλ, σε πρώτη φάση, οδήγησε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στην «ιστορική» πρώτη απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι, όπου επέβαιναν μεταξύ άλλων ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Φθάνοντας στο Αμπου Ντάμπι, ανέδειξαν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιταχύνουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια για τη Μέση Ανατολή αλλά και μία νέα κούρσα εξοπλισμών - μποναμά για μονοπώλια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, με πρώτο άμεσο στόχο την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, «F-35», στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, κατά τη διήμερη επίσκεψη των Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ανακοινώθηκε πρόοδος στη συμφωνία για τις αεροπορικές συγκοινωνίες ΗΑΕ - Ισραήλ, αλλά αποσιωπήθηκε περαιτέρω πρόοδος γύρω από μία διμερή ειρηνευτική συμφωνία. Το βέβαιο είναι πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε να πετύχουν την υπογραφή μίας τέτοιας συμφωνίας στον Λευκό Οίκο εντός του μηνός ή τον Οκτώβρη.

Πάντως, οι επαφές Κούσνερ σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ δεν απέφεραν άμεσα καρπούς. Και οι δύο χώρες τού γνωστοποίησαν πως δεν προτίθενται άμεσα να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Πρόσθεσαν πως εξακολουθούν να πιστεύουν στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, με ανεξάρτητη, βιώσιμη Παλαιστίνη, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει στο Ισραήλ την ελεύθερη διέλευση αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της.

Προς το τέλος της βδομάδας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Ο τελευταίος του είπε πως η συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ «είναι ένα βήμα που φέρνει ειρήνη», εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την αντίθεσή του σε «μονομερείς λύσεις». Προειδοποίησε επίσης πως «μονομερείς αποφάσεις» μπορεί να υπονομεύσουν τις ελπίδες για ειρήνη, ζητώντας επανάληψη των συνομιλιών Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την προώθηση «σταθερότητας ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Μακρόν στη Βαγδάτη

Το ίδιο διάστημα, έκανε την εμφάνισή του στο Ιράκ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, προώθησε μεσοβδόμαδα τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων Ενέργειας στη Βαγδάτη πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Συναντώντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουστάφα αλ Καντχίμι, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη άνοιξη, αναφέρθηκε στο «μελλοντικό σχέδιο» για την παραγωγή Ενέργειας στο Ιράκ από πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι η χώρα έχει άφθονα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Ισχυρίστηκε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί (που μπορεί να αναλάβουν... γαλλικές εταιρείες) είναι λύση σε «προβλήματα δεκαετιών ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης».

Το γαλλικό ενδιαφέρον για την ανέγερση πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ εκδηλώνεται λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Μπαρακάτ» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκδηλώνεται επίσης περίπου 40 χρόνια μετά την καταστροφή του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα Οσιράκ (που είχε αναλάβει γαλλική εταιρεία) νοτίως της Βαγδάτης από ισραηλινή πυραυλική επίθεση (το 1981).

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε, τέλος, να συναντήσει και τον Πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ν. Μπαρζανί, δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2012 η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ