Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επενδυτικό ενδιαφέρον εκεί που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά

Στην ευρύτερη περιοχή που χτες εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τραγική ειρωνεία, θα πει κάποιος. Ομως, η πραγματικότητα δείχνει ότι πολύ συχνά καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν το έναυσμα για την έναρξη επέλασης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος, ψηλά πάνω από το Λαγονήσι. Αυτή η έκταση έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, που με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζουν την εγκατάσταση της μονάδας. Πρόκειται για σχεδιασμό που προωθείται ήδη και πρόσφατα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σαρωνικού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου και καταψηφίστηκε. Σημειωτέον, το Πάνειο Ορος, που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού, χαρακτηρίζεται Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων και δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στο Πάνειο Ορους από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ήδη το μεγάλο αιολικό πάρκο στη νησίδα Αγιος Γεώργιος.

Επιπλέον, στην περιοχή της Σαρωνίδας, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης ένα πρότζεκτ - μαμούθ, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κατοικίες, γήπεδο γκολφ και άλλες υποδομές. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 755 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όλες αυτές οι περιοχές που υπέστησαν χτες τεράστια καταστροφή, είναι τμήμα μιας ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και που αφορούν την αποκαλούμενη αθηναϊκή Ριβιέρα. Σύμφωνα με επενδυτικά σχέδια, όλη αυτή η χωρική ενότητα υπάρχει επιδίωξη να αποτελέσει την «καρδιά» ενός εμπορικού, τουριστικού πόλου τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης ασφαλώς από την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τις νέες εγκαταστάσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης και την επέκταση της μαρίνας στη Βουλιαγμένη. Μάλιστα, η Ανάβυσσος και η Σαρωνίδα, σήμερα, θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την οικιστική και εμπορική «ανάπτυξή» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ