Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Κινδύνευσαν άνθρωποι και κάηκαν σπίτια από τη μεγάλη πυρκαγιά

Πολλά ερωτήματα από τη σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Eurokinissi

Τεράστιες καταστροφές, που εκτείνονται σχεδόν σε όλη την έκταση του δήμου Σαρωνικού, προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Φέριζα, ανάμεσα στην Κερατέα και την Ανάβυσσο. Ανθρωποι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρώτες ώρες με δυσκολία επιχειρούσαν εξαιτίας του δυνατού αέρα, πολλά σπίτια κάηκαν, ενώ εκκενώθηκε και οικοτροφείο. Πολλά ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής...

Η φωτιά στην εξέλιξή της «προχώρησε» νότια και μαινόταν στην περιοχή μεταξύ Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας, μέχρι αργά το βράδυ. Το απόγευμα οι φλόγες κατευθύνονταν στο κυρίως κομμάτι της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας. Τελικά, έφτασαν σε σπίτια. Στις 16.45, το «112» έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. Σύμφωνα με το δήμο Σαρωνικού, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των παραπάνω περιοχών, καθώς και των οικισμών ΑΤΕ, Δροσιά, Αγιασμόθι και των ευρύτερων περιοχών τους. Στις 6 το απόγευμα δεν υπήρχαν μέτωπα, αλλά ορισμένες εστίες φωτιάς.

Για την κατάσβεση στην αρχή επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στην περιοχή, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν υποστεί ζημιές τρία σπίτια. Παράλληλα, εκκενώθηκε οικισμός κοντά στη θέση Φέριζα και ένα οικοτροφείο. Κάτοικοι των οικισμών Ολυμπος και Μόγριζα είχαν ενημερωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σημειώνεται ότι τα τριάντα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο. Παράλληλα, μήνυμα που στάλθηκε από το «112» σε πολίτες στις 2.30 το μεσημέρι ανέφερε να εκκενώσουν προληπτικά τους οικισμούς Αγ. Παντελεήμονας και Αρη Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την Π. Φώκαια.


Eurokinissi

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών βρέθηκαν μέλη των Σωματείων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και βοήθησαν, όπου χρειάστηκε, στην κατάσβεσή τους. Επίσης τα μέλη των Σωματείων και του Εργατικού Κέντρου είναι σε επαγρύπνηση για να βοηθήσουν εάν και όπου χρειαστεί τις επόμενες ώρες και μέρες. Σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΚ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους».

Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στη Νέα Μάκρη

Λίγο νωρίτερα, το πρωί, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη, όπου επικρατούσαν δύσκολες συνθήκες λόγω των ανέμων. Κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Στην πορεία ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα, το ΜΕΤΠΕ, δυο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Αργά το μεσημέρι, το μέτωπο ήταν ενεργό, αν και υπήρχε ένας μικρός έλεγχος από τις δυνάμεις που επιχειρούσαν. Το πρόβλημα εντοπιζόταν στο ότι οι άνεμοι ήταν ισχυροί, αλλάζοντας φορά, κάνοντας την κατάσταση της πυρόσβεσης αρκετά δύσκολη. Ευτυχώς, η κινητοποίηση ήταν άμεση και δεν κινδύνευαν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο άνεμος έσπρωχνε τη φωτιά προς το δάσος και αυτό δυσκόλευε τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Στην ευρύτερη περιοχή προέκυψαν δύο μέτωπα, καθώς υπήρξε μια φωτιά και στον Νέο Βουτζά, αλλά δεν επεκτάθηκε. Η Αστυνομία πραγματοποίησε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στα σημεία των πυρκαγιών


Eurokinissi

Σε δήλωσή του για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ανέφερε:

«Αλλη μια δύσκολη μέρα για τους κάτοικους της Ανατ. Αττικής είναι η σημερινή, αφού από το πρωί έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στα Σπάτα, στον Μαρκόπουλο, στον Νέο Βουντζά, στη Νέα Μάκρη και στην περιοχή της Κερατέας.

Γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς εκδηλώθηκαν τόσες πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, θυμίζοντας τις συνθήκες από πλευράς ανέμων που επικρατούσαν στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και να υπάρξει έγκαιρη όπου χρειάζεται εκκένωση οικισμών.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένουν στα σημεία των πυρκαγιών, βοηθώντας όπου χρειαστεί.

Δυστυχώς την άσχημη αυτή κατάσταση την έχουμε ξαναζήσει και από ό,τι φαίνεται θα την ξαναζήσουμε, όσο δεν πολεμιέται η αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, την πλήρη υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, με την ταυτόχρονη υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Φωτιές και σε άλλες περιοχές


Copyright 2020 The Associated

Πυρκαγιά υπήρχε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πουλίτσι Μεσσηνίας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 47 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κολοκυθάς, στον δήμο Ηλιδας, στην Ηλεία. Στο σημείο επιχειρούσαν 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Αργότερα ο αριθμός των επιχειρούντων πυροσβεστών έφτασε τους 66 υπαλλήλους.

Μια ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι, αυτήν τη φορά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ζαγανιάρης της Ανδρου. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα και σε περιοχή της Κηφισιάς σε ρεματιά στην Κοκκιναρά. Δεν απειλήθηκαν σπίτια.

Τέλος, ένας άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου του Ελληνικού, ενώ κατευθυνόταν σε φωτιά που βρισκόταν σε εξέλιξη σε έκταση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ