Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εικόνες ντροπής στην Ειδική Αγωγή

Μία από τις χαρακτηριστικές αίθουσες - κελιά, ο χώρος λογοθεραπείας στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού
Μία από τις χαρακτηριστικές αίθουσες - κελιά, ο χώρος λογοθεραπείας στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού
Το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Κορδελιό και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης στα Πεύκα Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Μέσα από τις περιοδείες και τις συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα της στέγης για τις δομές Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη παραμένει εκρηκτικό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επιτακτική η ανάγκη μεταφοράς σε κατάλληλους χώρους και γρήγορης ανέγερσης σύγχρονων διδακτηρίων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών.

Στην περίπτωση του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, στα Πεύκα, φοιτούν 80 μαθητές σε 14 τμήματα. Οι αίθουσες είναι μικρές, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ στο κτίριο δεν υπάρχει ούτε ράμπα για τη διευκόλυνση στην πρόσβασή τους.

Εικόνες ντροπής αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, όπου διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να κάνουν μάθημα φέτος 36 παιδιά και να επιτελέσουν το έργο τους οι εκπαιδευτικοί:

Στεγάζεται σε ένα κατάστημα με χώρους στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, όπου έχουν πρόσβαση από στενές μεταλλικές σκάλες μόνο οι εκπαιδευτικοί και όσα παιδιά δεν έχουν κινητικά προβλήματα. Είναι ένα κτίριο ακατάλληλο για τέτοιο σκοπό, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού των παιδιών. Βγαίνουν για διάλειμμα στον εσωτερικό διάδρομο. Υπάρχουν δύο τουαλέτες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν καθαρίζονταν στη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας.

Τραγική είναι και η κατάσταση με τις αίθουσες διδασκαλίας. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε δωμάτια - κελιά 8 τετραγωνικών μέτρων, όπου μετά βίας χωράνε 3 μαθητές, ή σε αίθουσες 21 και 24 τ.μ., όπου κάνουν μάθημα ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα αντίστοιχα. Υπάρχουν μία αίθουσα 24 τ.μ., δύο αίθουσες 21 τ.μ. και τρεις αίθουσες 8 τ.μ. Επίσης, σε μικρούς χώρους, χωρισμένους με κουρτίνες, γίνονται η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία.

Εδώ και έξι χρόνια γονείς και εκπαιδευτικοί παλεύουν για τη μεταστέγαση του σχολείου και, ενώ πέρυσι αποφασίστηκε η μεταφορά του σε άλλο κτίριο, οι διαδικασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει και πάλι στο ίδιο ακατάλληλο κτίριο. Επιπλέον, όπως κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί, λείπει αναγκαίος εξοπλισμός όπως θρανία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 16 χρόνια μετά την εγκατάστασή του στο συγκεκριμένο χώρο, εξακολουθεί να λειτουργεί με τον εξοπλισμό που του δόθηκε τότε, για την εκπαίδευση 9 παιδιών.

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε την εικόνα ντροπής και δεσμεύτηκε να κάνει παρέμβαση στη Βουλή προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η μεταστέγαση σε νέο, καταλληλότερο χώρο, να δοθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία του και να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονου διδακτηρίου.

Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η εικόνα που αντίκρισε «είναι δηλωτική και χαρακτηριστική των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή. Δεν αξίζει αυτή η κατάσταση στα παιδιά μας, στα παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα, στους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν και δίνουν την ψυχή τους».

Ανέδειξε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τη βελτίωση των όρων που θα λειτουργήσει η Εκπαίδευση, Γενική και Ειδική. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε για να προωθηθούν επιπλέον αντιδραστικές αλλαγές.

Εξήγησε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν γίνεται με βάση τα συμφέροντα της υγείας του λαού, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το λιγότερο δυνατό κόστος, στο πλαίσιο των μειωμένων προϋπολογισμών σε Υγεία και Παιδεία.

Επιχειρείται να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων οι επιπτώσεις και της νέας κρίσης, τόνισε ο Γ. Δελής και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό, να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στον υπουργό Παιδείας για επείγοντα ζητήματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό (2023-06-14 00:00:00.0)
«Σφραγίστηκε» το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα (2018-03-22 00:00:00.0)
«Προσωρινά» στον ίδιο χώρο... (2015-05-27 00:00:00.0)
Και η Αυτοδιοίκηση στο Μέτωπο Παιδείας (2002-09-19 00:00:00.0)
Ακατάλληλα και ανθυγιεινά σχολικά κτίρια (1998-12-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματα (1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ